Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε τη Δευτέρα το αργό εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της πλεονάζουσας προσφοράς καθώς το Ιράν επιστρέφει στις διεθνείς αγορές και το Ιράκ συνεχίζει να ενισχύει την παραγωγή του.

Η εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση της Παρασκευής -με το αργό να σημειώνει ράλι 9% εν μέσω προσδοκιών για τόνωση της ζήτησης λόγω του σφοδρού ψύχους στις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ- δεν είχε σήμερα συνέχεια καθώς οι επενδυτές υιοθετούν και πάλι αμυντική στάση με το βλέμμα στη μεγάλη συσσώρευση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου έχασε 1,85 δολ. ή 5,8% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 30,34 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει σε υψηλό δύο εβδομάδων την Παρασκευή στα 32,19 δολ.

Το Brent Μαρτίου σημείωσε βουτιά 1,68 δολ. ή 5,2% διολισθαίνοντας στα 30,50 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Την Παρασκευή το Brent είχε σημειώσει ράλι 10%.

Στο μεταξύ, νωρίτερα το Reuters μετέδωσε πληροφορίες από το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ που ανακοίνωσε παραγωγή-ρεκόρ για τον Οκτώβριο, με 4,13 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις περιοχές πλην του βορείου τομέα της χώρας. Αυτό δεν βοήθησε καθόλου να κατευναστούν οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για υπερπροσφορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα υψηλά ο χρυσός

Πάνω από τα κρίσιμα επίπεδα των 1.100 δολαρίων διαμορφώθηκε ο χρυσός που για άλλη μία φορά αποτέλεσε ασφαλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, των απωλειών στη Wall Street, αλλά και της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου το χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 9 δολάρια ή 0,8% στα 1.105,30 δολάρια ανά ουγγιά, μετά και από τα κέρδη 0,5% της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά χαμηλότερα από τα υψηλά της σημερινής συνεδρίασης, ήτοι τα 1.108,90 δολάρια ανά ουγγιά.

Σημειωτέον, πάντως, πως πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη Τετάρτη.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 19,7 σεντς ή 1,7% στα 14,254 δολ. ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε στα 1,998 δολ. η λίβρα. Η πλατίνα Απριλίου έκλεισε στα 861,50 δολ. ανά ουγγιά με κέρδη 29,90 σεντς ή 3,6%. Το παλλάδιο Μαρτίου έχασε 8,70 δολ. ή 1,7% στα 491,15 δολ. ανά ουγγιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης