Οριακά κάτω από τις 1.320 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας ανεπαίσθητες απώλειες 0,04%.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες προσδιορίζονται πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, με την Εθνική να είναι μια από τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη ανάγκη για «ρευστό» (2,5 δισ. ευρώ). Μικρότερες είναι οι ανάγκες για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς με τη διοίκηση της τελευταίας να φέρεται διατεθειμένη να πραγματοποιήσει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου μέσω της συμμετοχής ιδιωτών της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των stress test

Κεφαλαιακές ανάγκες συνολικού ύψους 6,382 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 2,945 εκατ. ευρώ εμφανίζει η Eurobank και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με 2,183 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με 425 εκατ. ευρώ, η Attica Bank με 397 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank με 262 εκατ. ευρώ και η Πανελλήνια Τράπεζα με 169 εκατ. ευρώ.

Με τα κεφάλαια αυτά οι τράπεζες διατηρούν τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων Core Tier 1 πάνω από τα ελάχιστα όρια του 8%, μέχρι και το τέλος του 2016. Η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε ήδη από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, το σχέδιo τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου των stress test.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης