Τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία θα επιδιώξει η Χιλή, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά στο εμπορικό ισοζύγιό της.

«Η συμφωνία θα καλύψει ζητήματα που αφορούν όχι μόνον σε αγαθά αλλά και σε υπηρεσίες, επενδύσεις και όλα τα μέσα ελέγχου, όπως οι δασμοί. Επιδιώκουμε να γίνουμε η πρώτη χώρα της Ν. Αμερικής η οποία θα συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία, μια αγορά 1,2 δισ. ανθρώπων», εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Αlfredo Μoreno.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής της χιλιανής διπλωματίας στο Νέο Δελχί, την περασμένη εβδομάδα. Η νέα συμφωνία θα αντικαταστήσει εκείνη του 2007, η οποία δεν αφορούσε σε τόσους πολλούς τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

Οι εξαγωγές της Χιλής στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 45% το πρώτο εξάμηνο του 2012, φθάνοντας το 1,36 δισ. δολάρια. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές από την ασιατική χώρα αυξήθηκαν κατά 29%, φθάνοντας σε αξία τα 310 δισ. δολάρια.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης