Η Deutsche Bank χαμήλωσε τον πήχη για τις τιμές του χρυσού στην φετινή και την επόμενη χρονιά σε σχετική έκθεση. Ο διεθνής οίκος έπεται σειράς επενδυτικών οίκων που γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για τις προοπτικές του πολυτίμου μετάλλου.

Η κορυφαία γερμανική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη για την μέση τιμή του πολυτίμου μετάλλου κατά 12,1% στα 1.856 δολάρια ανά ουγκιά για το 2013 και κατά 5% στα 1.900 δολάρια για το 2014, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από πλευράς επενδυτικών προοπτικών, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζεται η διαρθρωτική ισχύς της αγοράς του χρυσού», σχολίασε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Daniel Brebner. Ο ίδιος τόνισε ότι επικρατούν «εύλογοι ισχυρισμοί» για αναστροφή της bull market (ανοδικού ράλι) στην αγορά του χρυσού, η διάρκεια της οποίας ξεπερνά την 10ετία.

Επιπλέον, αυξάνονται οι απόψεις επενδυτών και αναλυτών που προβλέπουν ότι το αμερικανικό δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται μακροπρόθεσμα, αναφέρει ο κ. Brebner. Επειδή όμως ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια, η άνοδος του δολαρίου θα ακριβαίνει το μέταλλο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Τέλος, πιστεύουμε ότι τα τελευταία πρακτικά της Fed έδειξαν ότι ίσως περιορίσει την πολιτική πιστωτικής επέκτασης, ενωρίτερα απʼ όσο αναμένεται», συμπληρώνει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Deutsche Bank υποβάθμισε επίσης σε σημαντικό βαθμό και τις προοπτικές για την τιμή του αργύρου. Η πρόβλεψη της τράπεζας μειώθηκε για το 2013 κατά 16,8% στα 37 δολάρια ανά ουγκιά και για το 2014 κατά 5% στα 38 δολάρια ανά ουγκιά.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές τράπεζες έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για την τιμή του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες. Οι σημαντικότερες μεταξύ αυτών είναι οι: Credit Suisse, HSBC, BNP Paribas και Goldman Sachs.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης