Νέα ρεκόρ σημειώνονται στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές κάνουν focus στα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αλλά και στις νέες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από το Νταβός.

Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τo ΑΕΠ, το δ΄ τρίμηνο, έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με υγιή ρυθμό, αν και επιβράδυνε ελαφρώς από το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, χαμηλότερα πάντως από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συνολικά το 2017, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε 2,3%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση από το 2014.

Στον απόηχο των παραπάνω μάκρο και μετά από τις χθεσινές μικτές επιδόσεις των δεικτών της Wall Street (με τον Dow και τον S&P να τερματίζουν πάντως σε ιστορικά υψηλά), σήμερα καταγράφονται ανοδικές τάσεις με τον Nasdaq να υπεραποδίδει.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,24% στις 26.453,61 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές των Intel, Pfizer και 3M, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,38% στις 2.849,81 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq γνωρίζει κέρδη 0,42% στις 7.438,59 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, το δολάριο βρίσκεται και σήμερα υπό πίεση, καθώς χάνει τη στήριξη που βρήκε χθες στα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος μίλησε για ένα “ολοένα και ισχυρότερο” δολάριο. Πάντως, το δολάριο “μαζεύει” μέρος των πρωθύστερων απωλειών του, μετά τις νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μιλώντας στο CNBC, επεσήμανε πως το ισχυρό δολάριο είναι προς όφελος των ΗΠΑ, αντιστρέφοντας ουσιαστικά προηγούμενη τοποθέτησή του υπέρ ενός αδύναμου δολαρίου.

Όσον αφορά στην ομιλία του Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τις αγορές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν το ανοιχτό εμπόριο, αλλά με όρους που θα είναι δίκαιοι για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και πολίτες.

Στο “μέτωπο” των επιχειρήσεων, “άλμα” κοντά στο 8% καταγράφει η μετοχή της Intel, μετά από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, με τις μετοχές των Starbucks και Colgate-Palmolive να γνωρίζουν “βουτιά” της τάξεως του 5% έκαστη, έπειτα από τα κατώτερα των προσδοκιών μεγέθη που έφεραν στη δημοσιότητα οι δύο εταιρείες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης