Θετικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο σηματοδοτούν τα futures των μετοχικών δεικτών της Wall Street, τα οποία κινούνται ανοδικά μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή και την απότομη άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 λόγω Βενεζουέλας και Ιράν.

Συγκεκριμένα, η εμβάθυνση της κρίσης στην καταρρέουσα οικονομία της Βενεζουέλας απειλεί την ήδη μειωμένη προσφορά, ενώ παράλληλα αναμένεται με ενδιαφέρον η λήψη αποφάσεων από τις ΗΠΑ, για την διεθνή συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν αυτών, μια σειρά εταιρικών deals στηρίζουν περαιτέρω την αγοραστική διάθεση.

Σε αυτό το κλίμα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones ενισχύονται κατά 0,2%, ενώ αντίστοιχη άνοδο καταγράφουν και τα futures του ευρύτερου S&P.

Τις ισχυρότερες επιδόσεις ωστόσο, καταγράφουν τα futures του τεχνολογικού Nasdaq που σημειώνουν κέρδη ύψους 0,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ οδεύει προς νέα υψηλά τεσσάρων μηνών μετά την εκτόξευση του πετρελαίου, συμπαρασέρνοντας ανοδικά και την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (Treasury) αρκετά πάνω από τι 2,9%.

Στα εταιρικά νέα, ο ελβετικός κολοσσός τροφίμων Nestle θα δώσει στην Starbucks 7,15 δισ. δολάρια σε μετρητά για τα δικαιώματα πώλησης των προϊόντων της αλυσίδας καφέ σε όλο τον κόσμο, σε μια παγκόσμια συμμαχία που έχει στόχο να αναζωογονήσει τις αυτοκρατορίες καφέ των δύο εταιρειών.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι επενδυτές καλωσόρισαν εξάλλου σήμερα τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, καθώς έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 164.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Ο δείκτης ανεργίας, ο οποίος υπολογίζεται από ξεχωριστή έρευνα στα νοικοκυριά, υποχώρησε στο 3,9% από 4,1% ένα μήνα νωρίτερα.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2000. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 175.000 νέες θέσεις εργασίας με το ποσοστό ανεργίας αμετάβλητο στο 4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης