Ο θηλασμός είναι ο ιδανικός τρόπος σίτισης του νεογνού από τη μητέρα του κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής, γιατί το μητρικό γάλα είναι πολύ θρεπτικό και καλύπτει τις ιδιαίτερες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του νεογνού.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για τη θηλάζουσα μητέρα, καθώς βελτιστοποιεί την ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος και παράλληλα προσφέρει ενέργεια και προστατεύει την υγεία της μητέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν θηλάζετε το μικρό σας παιδάκι, υιοθετήστε τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες.

Ποικιλία τροφίμων

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων όπως γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, πατάτες, λαχανικά, φρούτα, πουλερικά, κόκκινο κρέας, αυγά) διασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός της γυναίκας κατά την περίοδο του θηλασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φρέσκα φρούτα

Καταναλώστε φρέσκα φρούτα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρέπει να έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατροφή σας αυτήν την περίοδο. Μια φρουτοσαλάτα εποχής αποτελεί μια καλή επιλογή κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα σας δώσει ενέργεια και παράλληλα θα προστατέψει τον οργανισμό σας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημά.

Πίνετε πολλά υγρά

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού ο οργανισμός έχει ανάγκη την πρόσληψη υγρών. Έτσι συνίσταται η αυξημένη κατανάλωση υγρών όπως χυμοί φρούτων, γάλα, νερό. Οι σούπες με κρέας ή λαχανικά αποτελούν έναν, εξίσου καλό τρόπο πρόσληψης υγρών για εσάς που θηλάζετε.

Αποφύγετε συγκεκριμένες τροφές

Περιορίστε τις τροφές που μέσω του μητρικού γάλακτος προκαλούν κολικούς στο μωράκι σας όπως:

  • μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδια, λαχανάκια Βρυξελών, κουνουπίδι
  • σκόρδο, καρυκεύματα, βαριές σάλτσες, φαγητά με έντονες οσμές, τηγανητά
  • όσπρια
  • τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη
  • πρόχειρο φαγητό τύπου fast – food


Περιορίστε την καφεΐνη

Παρόλο που η καφεΐνη αποβάλλεται μετά από τρείς με πέντε ώρες από το κυκλοφοριακό σύστημα, στο αίμα του βρέφους μπορεί να μείνει μέχρι και 36 ώρες! Έτσι αν θέλετε να πιείτε καφέ, καλό θα είναι να μην κάνετε υπερβολές και να μην καταναλώνετε παραπάνω από ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά

Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ πρέπει να περιοριστεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εάν θέλετε να χαλαρώσετε, μπορείτε να πιείτε μια φορά ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα έως τρεις φορές την εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης