Επειδή οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν οι άνθρωποι στην παιδική ηλικία, διατηρούνται και όταν ενηλικιωθούν, έχει μεγάλη σημασία οι σωστές διατροφικές πρακτικές να «κληροδοτούνται» πρώτα από την οικογένεια δημιουργώντας σωστά διατροφικά πρότυπα και στη συνέχεια από το σχολείο με τη σωστή ενημέρωση, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Βιοχημείας της άσκησης στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Τζιαμούρτας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι ηλικίες 5 έως 10 ετών είναι αυτές, κατά τις οποίες πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στη βιολογική ωρίμανση και ψυχοσύνθεση του παιδιού και πρέπει να επενδυθούν με σωστές πρακτικές για την αποφυγή προβλημάτων παχυσαρκίας και υγείας που πιθανόν να εμφανιστούν στο μέλλον, αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα παιδιά από την ηλικία των 5 ετών έχουν την αίσθηση της πληρότητας και της ενεργειακής ισορροπίας. Αυτή την αίσθηση μπορεί να τη χάσουν εάν πιέζονται πολύ από τους γονείς για να φάνε περισσότερο. Ο γενετικός παράγοντας είναι σημαντικός για την εμφάνιση των προβλημάτων, αλλά το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποφυγή της παχυσαρκίας. Το σχολείο, ως πυλώνας κοινωνικοποίησης του παιδιού, πρέπει να ενημερώνει τα παιδιά για το τι είναι σωστή διατροφή και για τις θετικές επιδράσεις που έχει η άσκηση. Μεγάλη σημασία έχει, την ίδια ενημέρωση να έχουν και οι γονείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης