Από τη Μαριάννα Λαγουμίδη, Παιδαγωγό, Εξειδικευμένη στη Δυσλεξία
mlag15@otenet.gr

«Ο Γιαννάκης ξέρει τις πιο ωραίες ιστορίες»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μαιρούλα λέει πάντα πιο παιχνίδι θα παίξουμε»!

«Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω – δεν ξέρω να διαλέγω»!

Πώς θα μάθετε το παιδί να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του; Πώς μπορεί να λύνει τα προβλήματα χωρίς βοήθεια; Με ποιο τρόπο θα μάθει το παιδί, να γίνει υπεύθυνος ενήλικας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μην τα «σερβίρετε όλα στα πιάτο», σε κάθε δύσκολη κατάσταση. Η υπερπροστατευτική σας παρόρμηση πρέπει να λιγοστέψει. Εάν έχετε απορίες, ρωτήστε κάποιον Εδικό.

1. Μετριάστε τους επαίνους. Ο έπαινος είναι απαραίτητος Να είστε όμως συγκρατημένοι και συγκεκριμένοι. Όταν ζωγραφίζει κάτι, αντί να πείτε ένα αόριστο μπράβο, τονίστε τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στη ζωγραφιά (π.χ. ένα ωραίο μπλε, πόσο όμορφα έκανε τα φτερά μιας πεταλούδας κ.λπ.)

2. Μην το «σώζετε» διαρκώς.
Είναι φυσιολογικό να θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας από τον κίνδυνο να πληγωθεί ή να κάνει λάθος. Αλλά δεν το βοηθάτε, εάν δεν ξέρει τι σημαίνει αποτυχία. Οι δυσκολίες του παιχνιδιού και οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και η Δυσλεξία στηρίζονται στον στόχο παιδιού-εκπαιδευτικού. Οι γονείς τους να μην ασκούν συχνή κριτική ή απόρριψη για το παραμικρό λάθος.

3. Αφήστε το να αποφασίζει.
Αν το παιδί αποφασίζει από μικρή ηλικία, θα αποκτήσει μελλοντικά εμπιστοσύνη στην προσωπική του κρίση. Η καλύτερη λύση είναι να του δίνετε δύο επιλογές και να το αφήνετε να διαλέξει. Για ορισμένα πράγματα, βέβαια, πρέπει να κάνετε σαφές στο βλαστάρι σας ότι εσείς έχετε την τελική απόφαση (για παράδειγμα σε ότι αφορά τα μαθήματα του σχολείου).

4. «Ναι» στην αισιοδοξία. Αν το παιδί σας απογοητεύεται συχνά, βοηθήστε το να είναι πιο αισιόδοξο, βλέποντας τη θετική πλευρά της κάθε κατάστασης και βάζοντας συγκεκριμένους στόχους.

5. Καλλιεργήστε τα ενδιαφέροντά του.
Προσπαθήστε να δώσετε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε έτσι ώστε να καταφέρει να ανακαλύψει τι είναι αυτό που του αρέσει. Είτε για τα αεροπλάνα είτε για τη μαγειρική εάν ενδιαφέρεται, θα ενσωματωθεί ευκολότερα στο σχολείο, καθώς θα έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά με τα οποία έχει κοινά ενδιαφέροντα.

6. Προωθήστε την επίλυση προβλημάτων.
Ένα παιδί νιώθει σιγουριά όταν έχει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί για να πάρει αυτό που θέλει. Ειδικοί επισημαίνουν:οι ενήλικες διδάσκουν με υπομονή, τρόπους λύσεων των προβλημάτων από μόνο του. Αν, για παράδειγμα, είστε στον παιδότοπο και το μικρό και σας πει ότι ένα άλλο παιδάκι του πήρε το φορτηγάκι του, ρωτήστε το ποιος πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πάρει πίσω. Αν η πρώτη απάντηση είναι να πάει να του το αρπάξει, ρωτήστε το «μπορείς να σκεφτείς άλλους τρόπους για να το πάρεις πίσω;». Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνετε, δίνετε ιδέες αλλά όχι την τελική λύση.

7. Δώστε του την ευκαιρία να προσφέρει βοήθεια.
Φροντίστε το μικρό σας να αναλάβει κάποιες δουλειές στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα να συμμετέχει σε μια συγκεκριμένη εργασία.

8. Βρείτε ευκαιρίες για να περνάει χρόνο με ενήλικες γιατί, σύμφωνα με έρευνες ένα παιδί γίνεται πιο προσαρμοστικό αν έχει μια στενή σχέση με κάποιον μεγαλύτερό του.

9. Αφήστε το να ονειρεύεται το μέλλον του. Μιλήστε για το πώς εσείς ή οι γνωστοί σας επιλέξατε τις δουλειές που κάνετε και στην συνέχεια ρωτήστε το για τα δικά του όνειρα. Ακόμα κι αν το μικρό σας να ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης ή πυρηνικός φυσικός είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να υποβαθμίσετε τις προσδοκίες του. Και αν αλλάξει γνώμη στη συνέχεια, το σημαντικό είναι ότι θέτει στόχους και σκέφτεται με βάση αυτούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης