Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα σας και είναι φυσιολογικό να επηρεάζεται και ο οργανισμός σας. Οι πιο γνωστές και πολυσυζητημένες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι καούρες και η ναυτία. Όμως η λίστα με τις συνήθεις ενοχλήσεις που ταλαιπωρούν την έγκυο δεν τελειώνει εδώ.

Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικά ακόμα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης που λίγο ή πολύ τα νιώθει κάθε έγκυος.

Το κοιλιακό άλγος

Τα πονάκια στην κοιλιά είναι συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθεις λόγοι που δεν είναι καθόλου ανησυχητικοί για την υγεία της εγκύου είναι οι κράμπες που κάνει ο μυς της μήτρας. Η έγκυος γυναίκα νιώθει πόνο σαν αυτόν της περιόδου κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά διαστήματα. Επίσης, ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να προέρχεται από το τέντωμα των στρογγυλών συνδέσμων, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της, καθώς αυτή μεγαλώνει. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι οξύς και στιγμιαίος, και να προκαλείται από διάφορες κινήσεις ή πιο αμβλύς και διαρκής. Άλλος λόγος κοιλιακού πόνου στην κύηση είναι η δυσκοιλιότητα, ο μετεωρισμός, δηλαδή το φούσκωμα ή κάποιοι κολικοί του εντέρου, καταστάσεις που είναι πιο συχνές στην εγκυμοσύνη. Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ήπια παροδικά κοιλιακά άλγη οφείλονται στις δοκιμαστικές για τον τοκετό συσπάσεις της μήτρας. Στις περιπτώσεις όμως που ο πόνος αυξάνεται σε ένταση, γίνεται διαρκής, δεν περνά μετά από μερικά λεπτά ξεκούρασης ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αιμορραγία, εκροή υγρών από τον κόλπο, ζάλη ή πυρετό η αιτία μπορεί να είναι άλλη όπως αποβολή, αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρος τοκετός και θα πρέπει να ενημερωθεί ο μαιευτήρας για να δώσει οδηγίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
Αν παρατηρείτε τώρα περισσότερα κολπικά υγρά, είναι απολύτως φυσιολογικό. Θα πρέπει όμως να είναι λευκά, σχεδόν άοσμα και οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και στην αύξηση της αιμάτωσης του κόλπου.

Αλλαγές στο στήθος σας

Από την αρχή της εγκυμοσύνης το στήθος σας θα μεγαλώσει και θα είναι πιο ευαίσθητο. Η θηλή μπορεί να αποκτήσει πιο σκούρο χρώμα, να μεγαλώσει και να προεξέχει για να μπορεί το μωρό σας να θηλάσει καλύτερα. Επειδή το στήθος σας θα έχει διογκωθεί, καλό θα είναι να φοράτε ένα μεγαλύτερο και πιο άνετο σουτιέν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης