Ο κυριότερος λόγος που τα νήπια έχουν καθημερινά εκρήξεις θύμου και ξεσπάσματα είναι επειδή λόγω ηλικίας και ανωριμότητας, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Αν θέλετε λοιπόν να βοηθήστε το μικρό σας να καταλάβει, αλλά και να διαχειριστεί όσα νιώθει, ας δούμε τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με το mother.gr:

Δώστε όνομα στα συναισθήματα: Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει τι είναι αυτό που νιώθει, δίνοντάς του ένα όνομα. Πείτε του, δηλαδή, ότι υπάρχει ο θυμός, η λύπη, η χαρά, ο φόβος κλπ, ώστε το παιδί να μπορεί από μόνο του να αναγνωρίζει τι αισθάνεται κάθε φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας: Τα πολύ μικρά παιδιά δε θα σας πουν ποτέ «είμαι θυμωμένος» ή «είμαι φοβισμένη», αλλά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με μη λεκτικούς τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να δείτε το μικρό σας να σπάει τα παιχνίδια του και στη δεύτερη να κρύβεται πίσω πίσω από εσάς. Μάθετε να διαβάζετε τα συναισθήματα του παιδιού σας και βοηθήστε το να τα αντιμετωπίσει σωστά.

Μην αποκλείετε συναισθήματα: Όλα τα συναισθήματα χρειάζονται και όλα έχουν το ρόλο τους. Το παιδί, ανάλογα την περίσταση, έχει κάθε δικαίωμα να νιώσει και θυμό και φόβο και ζήλεια. Αυτό που πρέπει να του ξεκαθαρίσετε είναι ότι άλλο τι νιώθουμε και άλλο πώς συμπεριφερόμαστε, δηλαδή να μάθει να ελέγχει τις πράξεις του.

Βοηθήστε το να τα διαχειριστεί: Ένα μικρό παιδί που κατακλύζεται από ένα πλήθος συναισθημάτων που δεν μπορεί να ελέγξει, είναι σαν ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Δική σας δουλειά είναι να του δώσετε να καταλάβει πώς αυτή η έκρηξη δεν είναι η επιθυμητή λύση και να του προτείνετε άλλες εναλλακτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης