ΠΚ

Ο «αιωνόβιος» κύριος Ευτύχιος Αλεξανδράκης, στάθηκε μπροστά από το μαγαζί του και εις άπταιστον γαλλικήν απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανυέλ Μακρόν και την σύζυγό του Μπριζίτ. Με καταγωγή από την Άνδρο, την Κρήτη και την Αμοργό ήταν ο αρχαιότερος έμπορος της οδού Ερμού. Η επιχείρηση του ιδρύθηκε πριν από 156 χρόνια από τον Καρυοφύλλη και διέθετε ανδρικά είδη. Ο πατέρας του Αλεξανδράκη την αγόρασε από τον ιδιοκτήτη της. Το γνωστό εμπορικό ειδικεύτηκε στα γυναικεία ρούχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξιστορούσε λοιπόν σε άψογα και πλούσια νεοελληνικά ο παλαιότερος έμπορος της οδού Ερμού: «Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 από έναν έμπορο που λεγόταν Καρυοφύλλης εις τον οποίον ο πατέρας μου, Δημήτριος Αλεξανδράκης, με καταγωγή από Άνδρο, Κρήτη και Αμοργό ηργάσθη ως υπάλληλός του. Έως τότε το κατάστημα πουλούσε ανδρικά κουστούμια και κάλτσες. Ήταν ικανότατος άνθρωπος και αγαπητός, γι’ αυτό ο κ. Καρυοφύλλης τού πρότεινε “να του δώσει την επιχείρηση, με τον όρο να παντρευτεί την ανιψιά του”. Εκείνος δεν είχε παιδιά. Ο πατέρας μου, του απάντησε “ευχαριστώ αλλά δεν με συγκινεί η πρόταση”, διότι ήταν συνδεδεμένος με μία νέα, τη μητέρα μου, η οποία τότε ήταν μόλις 17 ετών. Τελικά, ο πατέρας μου το αγόρασε το μαγαζί το 1907. Από τότε είναι στο όνομα Αλεξανδράκης, δηλαδή προ 109 ετών, αλλά η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1860 προ 156 ετών. Η Ερμού είναι η ζωή μου. Και όχι μόνο, ήταν η ζωή και των προγόνων μου».

Το 1954 ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης ανέλαβε επίσημα την επιχείρηση, αν και εργαζόταν από πολύ νωρίς με τον πατέρα του σπουδάζοντας παράλληλα Οικονομικά και Πολιτικές επιστήμες. Τα τελευταία χρόνια, η κόρη του Κατερίνα, ήταν η άξια διάδοχός του.

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών. Μαζί του έφυγε και εκείνο το άρωμα της παλιάς Αθήνας, της καλής χρήσης της ελληνικής, της αστικής ευγένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης