«Ο πιο δυνατός ήχος που, φυσιολογικά, μπορεί να ακούσει κάποιος είναι το κρώξιμο της πάπιας ή τον ήχο από άλλα πουλιά» αναφέρει το website ενός μικρού ολλανδικού χωριού.

Γιατί στο Giethoorn (ή Βενετία της Ολλανδίας) δεν υπάρχουν δρόμοι, μόνον κανάλια μήκους 7,5 χιλιομέτρων καθώς και 176 γέφυρες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μαγικό χωριουδάκι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1230, από φυγάδες από χώρες της Μεσογείου. Λέγεται ότι με το που έφτασαν πρώτη φορά εκεί, παρατήρησαν πάρα πολλά κέρατα κατσίκας σπαρμένα εδώ κι εκεί στο έδαφος (είχαν πνιγεί στη μεγάλη πλημμύρα, ανήμερα της Αγίας Ελισάβετ, το 1170). Βάφτισαν το χωριουδάκι «Geytenhorn» (Κέρατο της Κατσίκας), αλλά το τοπωνύμιο με τα χρόνια μετατράπηκε σε Giethoorn.

Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν εκεί άρχισαν να εξορύσσουν τύρφη. Οι λάκκοι με τα νερά της βροχής έγιναν νερόλακκοι, οι οποίοι μετατράπηκαν σε λιμνούλες και στη συνέχεια σε ολόκληρες λίμνες!

Το πρόβλημα που ανέκυψε ήταν πώς θα πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο. Έτσι έφτιαξαν τις πρώτες γέφυρες και εν συνεχεία κανάλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, στο χωριό των 2.600 κατοίκων υπάρχουν μόνον λίγα μονοπάτια και κανάλια. Η μετακίνηση γίνεται αποκλειστικά με βαρκούλες, τις whisper boats, οι οποίες έχουν σχεδόν αθόρυβο κινητήρα. Ακόμη και ο ταχυδρόμος κάνει διανομή αλληλογραφίας με βαρκούλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης