Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή μπορεί να απειλεί το μέλλον του πλανήτη, αλλά μια σχετική μελέτη επιβεβαιώνει το αρχαίο γνωμικό που λέει ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Πράγματι, το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου κατά τη Βιομηχανική Εποχή έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της χλωρίδας αφού ενισχύει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη που υπογράφουν 32 επιστήμονες από 24 ακαδημαϊκά ιδρύματα σε οκτώ χώρες υποστηρίζει ότι τα επιπλέον πράσινα φύλλα που δημιουργήθηκαν από τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα δημιουργούσαν ένα «χαλί» θα κάλυπταν δύο φορές την έκταση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Ράνγκα Μινένι του Τμήματος Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης επισημαίνει ότι το θετικό αντίκτυπο της υπερσυγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αντισταθμίζουν με το παραπάνω η παγκόσμια υπερθέρμανση, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων, η οξίνιση των ωκεανών και η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον πλανήτη.

Η μελέτη βασίσθηκε σε δορυφορικές παρατηρήσεις από τα όργανα Modis and AVHRR που χρονικά εκτείνονται σε μια περίοδο 33 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μοντελοποίηση έδειξε ότι το «πράσινο» στη Γη αυξάνεται διαχρονικά κατά 25% έως 50%. Η εξέλιξη αυτή επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα για να φωτοσυνθέσουν. Μόνο στο 4% της επιφάνειας του πλανήτη όπου υπήρχε χλωρίδα καταγράφηκε απώλεια πρασίνου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκτιμάται ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι μακράν ο σημαντικότερος παράγοντας που εξηγεί σε ποσοστό 70% την ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών στη Γη . Έπεται σε σπουδαιότητα (9%) η αύξηση του επιπέδου του αζώτου.

Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγή συχνά επικαλούνται το επιχείρημα περί «πρασινίσματος» από το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα και η νέα μελέτη αναμένεται να προστεθεί στο οπλοστάσιό τους.

Η μελέτη με τίτλο «Greening of the Earth and its Drivers» δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Πηγή: econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης