Μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία αναζητά διάφορες «καθαρές» λύσεις απεξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια.

Μια από αυτές είναι η ηλιακή ενέργεια. Δεδομένου ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας με ισχύ εκατοντάδων Μεγαβάτ δεν είναι απλή υπόθεση λόγω των μεγάλων εκτάσεων που απαιτούνται, εταιρείες όπως η Kyocera αναζητούν εναλλακτικούς χώρους εγκατάστασης όπως είναι οι ταμιευτήρες νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, η Kyocera έχει συνδέσει με το δίκτυο τρία πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,2 Μεγαβάτ, 1,7 Μεγαβάτ και 2,3 Μεγαβάτ αντίστοιχα.

Έχοντας αυτή την εμπειρία, η ιαπωνική εταιρεία ξεκινά την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλόδοξου σχεδίου: την κατασκευή ενός πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 13,7 Μεγαβάτ, δηλαδή με ισχύ εξαπλάσια του δεύτερου μεγαλύτερου πλωτού πάρκου που έχει υλοποιήσει.

Το πλωτό πάρκο υπό κατασκευή θα αποτελείται από 50.904 ηλιακά στοιχεία ισχύος 270 Βατ έκαστο, εγκατεστημένα πάνω σε μια υδάτινη επιφάνεια 180.000 τετρ. μέτρων στο Φράγμα Γιαμακούρα, 32 χιλιόμετρα ανατολικά του Τόκυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πλήρη λειτουργία το πάρκο θα παράγει περίπου 16.170 Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, επαρκή για να τροφοδοτήσει τουλάχιστον 4.970 τοπικά νοικοκυριά και να αποτρέψει την εκπομπή στην ατμόσφαιρα 8.170 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Οι πλωτές φωτοβολταϊκές συστοιχίες είναι αποδοτικότερες χάρη στην ψυκτική δράση του νερού, ενώ εμποδίζουν την εξάτμιση του νερού και την ανάπτυξη φυκών συμβάλλοντας στη διατήρηση υδατικών πόρων και τη μείωση της χρήσης χημικών για την επεξεργασία του νερού.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο μπορεί να εξοικονομήσει 120 εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε χρόνο.

Οι ηλιακοί συλλέκτες, με εκτιμώμενο χρόνο ζωής τα 30 χρόνια, θα έχουν τη δυνατότητα να ανθίστανται σε ανέμους ταχύτητας 190 χιλιομέτρων την ώρα και σε μεταβολές του επιπέδου στάθμης του νερού έως και κατά έξι μέτρα, ενώ θα είναι επίσης πιο ανθεκτικοί στη διάβρωση σε σύγκριση με τους συμβατικούς.

Πηγή:econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης