Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την θεωρία «υπερβολικής παραγωγικής ικανότητας» σε νέες ενεργειακές βιομηχανίες, καθώς η Ουάσιγκτον προχώρησε σε δραματική αύξηση των δασμων στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρόθεση να παρουσιαστεί ως πλεονάζουσα η παραγωγική ικανότητα της Κίνας είναι για να περιοριστούν οι βιομηχανίες της Κίνας που έχουν πλεονέκτημα», ανέφερε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα People’s Daily. Το άρθρο πρόσθετε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις δικές τους παρακμάζουσες βιομηχανίες και να χρησιμοποιήσουν την Κίνα ως «αποδιοπομπαίο τράγο», προσθέτοντας ότι «κάποιες άλλες χώρες» θα ακολουθούσαν τη γραμμή των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για αυτό που θεωρούν ως  αντίκτυπο της πλεονάζουσας κινεζικής παραγωγικής ικανότητας, ειδικά σε ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακούς συλλέκτες, μπαταρίες και χάλυβα. Ισχυρίζονται ότι μεγάλο μέρος αυτής της ικανότητας έχει επιτευχθεί μέσω αυξημένων κρατικών επιδοτήσεων και περιορισμού της ξένης πρόσβασης στις κινεζικές αγορές – και είχαν προειδοποιήσει για αντίποινα εάν η Κίνα δεν αλλάξει την προσέγγισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden ανακοίνωσε αύξηση των δασμών σε αγαθά καθαρής ενέργειας από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του τετραπλασιασμού των δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Ο Λευκός Οίκος αύξησε επίσης τους δασμούς σε κρίσιμα ορυκτά, ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες που αρχικά είχαν επιβληθεί από τον Donald Trump, προκάτοχο του Biden και πιθανό αντίπαλο για την προεδρία τον Νοέμβριο. Οι δασμοί 27,5% των ΗΠΑ στις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας εμπόδιζαν μέχρι τώρα τις κατασκευάστριες εταιρείες της να αποκτήσουν έδαφος στην αμερικανική αγορά. Με τον τετραπλασιασμό τους φαίνεται να τις θέτουν εκτός αγοράς. Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίσης μια έρευνα για ενδεχόμενες αθέμιτες πρακτικές του Άρθρου 301 στους τομείς της ναυτιλίας, της εφοδιαστικής και της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας, την πρώτη υπό κυβέρνηση Biden.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα εξάγει αγαθά  «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», ξεκινώντας έρευνες για πιθανές επιδοτήσεις σε κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και ανεμογεννητριών στα τέλη του περασμένου έτους. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας βλάπτει την εθνική τους ασφάλεια και τις οικονομίες τους, λέγοντας ότι πλήττει τους εγχώριους παίκτες στις δικές τους αγορές.

Οι Κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά σε αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί τις «νέες τρεις» βιομηχανίες: Ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες λιθίου και ηλιακοί συλλέκτες. Η Κίνα βλέπει αυτές τις βιομηχανίες ως παραδείγματα της κατασκευαστικής της δύναμης και ως τα θεμέλια για μια οικονομική μετατόπιση από τη μαζική παραγωγή παραδοσιακών ειδών χαμηλής προστιθέμενης αξίας όπως ρούχα και οικιακές συσκευές, προς την προηγμένη παραγωγή και την υψηλότερη ανάπτυξη.

Το Πεκίνο γνωρίζει καλά τους κινδύνους της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε αυτές τις βιομηχανίες. Στις ετήσιες νομοθετικές συνεδριάσεις τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Xi Jinping  προειδοποίησε ενάντια σε μια «ορμητική βιασύνη για νέα έργα» στην προσπάθεια για νέες «ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις». Εντούτοις η «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότης», ήταν μια σταθερή καταγγελία από αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τα ταξίδια τους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen.

Εξίσου σταθερά, το Πεκίνο απάντησε ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και αποτελούν  προσπάθεια να περιοριστεί η ανάπτυξη της Κίνας σε αυτούς τους κλάδους. Συναντώντας τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών λιθίου στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος επικεφαλής εμπορίου Wang Wentao είπε ότι η άνοδος της Κίνας σε αυτές τις βιομηχανίες «οδηγήθηκε από την καινοτομία και τα πλήρη συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας». Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ο Xi αρνήθηκε επίσης ότι υπήρχε κινεζικό «πρόβλημα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», ενώ πρόσθεσε ότι θα καλωσόριζε περισσότερες συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τις τριβές στον τομέα του εμπορίου.

Πηγή: South China Morning Post

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης