Το δικό του αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε o υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς. Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, ο οποίος μίλησε στη γερμανική εφημερίδα, Die Welt, εξήγησε, πως αισθάνεται επιβεβαιωμένος και παράλληλα ζήτησε τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων και για άλλους δρόμους προσφυγικών ροών, όπως μέσω της Μεσογείου.

Εστιάζοντας στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία ο Κουρτς εξήγησε, ότι λειτουργεί μερικώς γιατί «δεν λειτουργεί η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, κάτι όμως που δεν είναι δραματικό δεδομένου ότι λόγω του ότι η βαλκανική οδός παραμένει κλειστή, δεν έρχονται πρόσφυγες προς την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να είναι η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό επικαλούμενος το αυστραλιανό πρότυπο και συγκεκριμένα δήλωσε: «Όποιος ξεκινά από τη χώρα του και θέλει να περάσει τα σύνορα παράνομα, θα ανακόπτεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και θα επιστρέφει είτε οικειοθελώς, είτε αναγκαστικά σε τρίτες χώρες ή στη χώρα από όπου ήρθε. Μόνο έτσι θα ανακοπεί η μαζική παράνομη μετανάστευση. Διότι η πλειοψηφία τους δεν αναζητεί μόνο ασφάλεια στην Λαμπεντούζα ή τη Λέσβο, αλλά και μια καλύτερη ζωή στην Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία, ανθρώπινα κατανοητό, αλλά ανέφικτο στην πράξη».

Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς εξήγησε, πως «υπό τις νυν συνθήκες λήψεις αποφάσεων στην ΕΕ και τις οικονομικές επιβαρύνσεις των οικονομικά ισχυρώς χωρών εμφανίζεται προβληματικό το ενδεχόμενο ένταξης χώρας με ένα τέτοιο μέγεθος και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη που δεν προσφέρει τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι η απαραίτητη αντίδραση για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία. Όλα τα άλλα θα έδιναν ένα λάθος μήνυμα».

Ο δημοσιογράφος της Welt τέλος τον ρώτησε «αν η Αυστρία κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» και αυτός απάντησε: «Δεν χρειαζόμαστε ούτε ωραιοποίηση της κατάστασης, αλλά ούτε υπερβολές στις αντιδράσεις μας. Πρέπει να γίνει σαφές ότι μια τέτοια Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης