«Πόρτα» στο σχέδιο της κυβέρνησης να προσφέρει διευκολύνσεις σε χιλιάδες οφειλέτες ρίχνουν οι δανειστές, απαντώντας αρνητικά στην πρόταση για ρύθμιση χρεών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με αύξηση των υφιστάμενων δόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν βλέπει με καλό μάτι το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και 100 δόσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και για ομαλή εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού. Με το ύψος των χρεών προς τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. και τους ασφαλιστικούς φορείς να… φλερτάρουν επικίνδυνα με το όριο των 70 δισ. ευρώ, σε εβδομαδιαία βάση χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένουν καρτερικά στις ουρές μπροστά στα γκισέ, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε νέα ρύθμιση επί της ήδη συμφωνηθείσας ρύθμισης. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η αγορά να παραμένει «παγωμένη», καθώς τα χρέη δεν δίνουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, αρά πραγματοποίησης σειράς σημαντικών συναλλαγών.

Ενδεικτικό της στάσης που τηρούν οι δανειστές στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου προς το Δημόσιο αποτελεί η κίνηση του Πολ Τόμσεν να απορρίψει την κυβερνητική πρόταση χωρίς καμία συζήτηση.

«Όχι» στις 100 δόσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, μπλόκο στο σχέδιο της κυβέρνησης για ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με την χορήγηση έως και 100 δόσεων βάζουν οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η τρόικα δείχνει με τον πλεόν ξεκάθαρο τρόπο να μην επικροτεί το σχέδιο, ενώ από πλευράς ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν δεν άφησε κανένα περιθώριο ελιγμών, απορρίπτοντάς το ασυζητητί. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, περισσότεροι από 3,3 εκατ. φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία αλλά και 1,2 εκατ. ασφαλισμένοι που χρωστάνε στα Ταμεία, θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων, ώστε να πληρώσουν τα χρέη τους σε 24 έως 100 δόσεις και με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ, ανάλογα πάντα με το ύψος της οφειλής.

Όλα αυτά την ώρα, που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα και είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ. Ήδη, στα 10,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών δημιουργήθηκε πριν από το 2009, ενώ τα μεγαλύτερα ποσά οφείλονται από λίγους μεγαλοοφειλέτες.

Διαβάστε επίσης:
Η τρόικα ασκεί βέτο στο μέτρο των 100 δόσεων για την αποπληρωμή χρεών, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014, 10:14

Αναλυτικά στοιχεία για τις οφειλές και τις «μαύρες τρύπες» στα Ταμεία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014, 11:08

Στα 10 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014, 14:32

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης