Με την απόσυρση όλων των κυβερνητικών στελεχών της, η ΔΗΜΑΡ προχώρησε άλλο ένα βήμα την τακτική που ακολουθεί από το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν και κατά πόσο και, κυρίως, με ποιον τρόπο θα αποσύρει ή όχι τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις σαφείς αντιρρήσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλη Οικονόμου και Γρηγόρη Ψαριανού και με την αποχή από την ψηφοφορία του Σπύρου Λυκούδη, βουλευτή Επικρατείας, γραμματέα του κόμματος και βασικού συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ παραπέμπει πλέον τις βασικές πολιτικές επιλογές της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Εξερχόμενος από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις παραπέμποντας μόνον στην κομματική ανακοίνωση.

Η επίσημη ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΔΗΜΑΡ μετά από απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής ομάδας δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους υπουργούς, υφυπουργούς και ειδικούς γραμματείς που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους».

Κατόπιν όλων τούτων, το Μαξίμου εξέφρασε σπουδή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αλλαγής στο κυβερνητικό σχήμα με στόχο ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να βιάζεται και το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνει πως πρώτα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα και στη συνέχεια να υλοποιηθεί ο ανασχηματισμός.

Το απομεσήμερο της Παρασκευής, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ακύρωσε το εισιτήριό του για τη Θεσσαλονίκη, όπου επρόκειτο να μεταβεί στις 7 το απόγευμα και θα παραμείνει στην Αθήνα.

Ως εκ τούτου αλλάζουν τα δεδομένα και πλέον δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης:

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτήν τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία. Σε αυτήν την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Tις παραιτήσεις τους θα υποβάλουν σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Αντώνης Μανιτάκης.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε δήλωση με την υποβολή της παραίτησής του, ούτε όμως και κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής.

Επικαιροποίηση και ανασχηματισμός

Είναι δεδομένο πως μία σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν κυβερνητικούς θώκους, τόσο ως υπουργοί και υφυπουργοί όσο και ως γενικοί γραμματείς. Βουλευτές όπως οι κ.κ. Μανιάτης και Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά, προαλείφονται για τις θέσεις αυτές.

Είναι, επίσης, προφανές πως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει κυβερνητική θέση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κύκλοι, πάντως, της Ιπποκράτους επεσήμαιναν από νωρίς την Παρασκευή ότι οι εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως αποδυναμώνεται η θέση του Γιάννη Στουρνάρα, αν και όλα δείχνουν πως θα παραμείνει ως τσάρος της οικονομίας. Αντιρρήσεις για την υπουργοποίησή του έχει εκφράσει ο Φίλιππος Σαχινίδης, όστις επί μακρόν θήτευσε ως βασικό στέλεχος στο οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον.

Άγνωστο παραμένει το πώς ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενσωματωθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Προφανώς, η κυβερνητική θέση που θα αναλάβει θα είναι σημαντική, ενδεχομένως ως αντιπρόεδρος με κύκλο εποπτείας ή, όπως έχει ήδη συζητηθεί, ως υπουργός σε υπερ-υπουργείο αγνώστων λοιπών στοιχείων και ταυτότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης