Της Άντζελας Πεΐτση

Τριήμερη περιοδεία στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιεί ο Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων της γαλάζιας παράταξης, ενόψει του 10ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Κεντρικός σταθμός της παρουσίας του στη περιοχή της Μακεδονίας, ήταν η Θεσσαλονίκη. Ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, τίμησε με την παρουσία του, ως κεντρικός ομιλητής, την κομματική εκδήλωση που διοργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Νομού Θες/νίκης, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την προετοιμασία και τις εσωκομματικές διαδικασίες για το επικείμενο συνέδριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Διοικούσας Ν. Θεσσαλονίκης, στη Μητροπολίτου Ιωσήφ, όπου στη γενική του τοποθέτηση τόνισε:

«Το προσφυγικό σε λίγο διάστημα θα αποτελέσει και μεταναστευτικό πρόβλημα για τη χώρα μας. Όλοι ξέρουμε πως είναι ένα εθνικό ζήτημα που ακουμπά και ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα έχει κι ακόμα μία πτυχή – η οποία είναι συνεχώς στο μυαλό μας- αυτή της ανθρωπιστικής διάστασης. Γι’ αυτό το λόγο μας κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς στις όποιες προτάσεις, στις όποιες προσεγγίσεις, στα όποια βήματα, ενέργειες και πρωτοβουλίες έχουμε πάρει ή καλούμαστε να πάρουμε».

Ταυτόχρονα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε διαχειριστεί το ζήτημα με απόλυτη υπευθυνότητα. Καυτηριάζοντας τις αβλεψίες, την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το θέμα αυτό. Η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν διαχειρίστηκε αλλά διόγκωσε το θέμα μέσα από τις προσεγγίσεις και τοποθετήσεις τις οποίες έκαναν, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του. Όμως την ίδια στιγμή με απόλυτη σοβαρότητα βγήκαμε δημόσια προτείναμε, ενεργοποιηθήκαμε και ενεργοποιήσαμε τους συναδέλφους στην Ευρώπη, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο, πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία και η θέση της χώρας ακόμα και στα ευρωπαϊκά όργανα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η ΝΔ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε : «Στην πολύωρη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα, κανένας και φυσικά ούτε η ΝΔ θέλησε να δώσει «λευκή επιταγή» στον κ. Τσίπρα. «Λευκή επιταγή» σ’ έναν άνθρωπο, στον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος λίγους μήνες πριν ευαγγελιζότανε και υπηρετούσε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, σαφέστατα δεν μπορούμε να δώσουμε. «Λευκή επιταγή» σ΄ έναν πρωθυπουργό που είναι «παντρεμένος» με το ψέμα, δεν μπορούμε να δώσουμε. Αυτό το επισημαίνω με αφορμή τα όσα ακούγονται πως συμφώνησε στη Σύνοδο Κορυφής, για την περιθωριοποίηση στην ουσία της χώρας μας, και, στην ουσία για τη μετακίνηση των συνόρων της Ευρώπης.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι ένα λάθος. Πως δεν είναι ακριβή όλα αυτά τα οποία ακούγονται και μένει να μας το επιβεβαιώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει». Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ σχολίασε ιδιαίτερα επικριτικά τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία:

«Η ανησυχία μας γιγαντώνεται ειδικά όταν βλέπουμε μετά από αυτό το show, όπου το μόνον που έμεινε είναι τραγική φιγούρα του μίζερου Έλληνα πρωθυπουργού, ένας χαμένος και εξαιρετικά αγχωμένος ηγέτης κράτους– αυτή ήταν η εικόνα του- να είναι δίπλα στον ομόλογό του, κ. Νταβούτογλου να μοιράζει τριαντάφυλλα και να χαριεντίζεται. Είναι τραγικό πως αμέσως μετά, τις τρεις τελευταίες μέρες, είχαμε αύξηση του μεταναστευτικών ροών αντί για έστω και για την ελάχιστη μείωση. Είναι επίσης τραγικά επικίνδυνο και ανήσυχο για όλους εμάς το γεγονός πως βρίσκονται σε πλήρη έξαρση όλα τα εθνικά ζητήματα με τις γειτονικές χώρες».

 Ο κ. Αυγενάκης, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την πορεία της κυβέρνησης και προέβλεψε πως θα γίνουν γρήγορα εκλογές τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη σε όλα. Ακόμα και στο θέμα της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας, που έπρεπε να είχε κλείσει μήνες πριν, βλέπουμε πως έρχεται με καθυστέρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα πέσει ή θα πέσει. Ο κ. Τσίπρας έχει τρεις επιλογές: Η πρώτη είναι να σοβαρευτεί και να δουλέψει. Δύσκολο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει μάθει στη ζωή του να θεωρητικολογεί, να σχολιάζει και να είναι μόνον στην όχθη του διαμαρτυρόμενου, μονάχα να πετροβολεί είναι δύσκολο να μπει στη διαδικασία του σφιχτού προγράμματος, της δέσμευσης, υλοποίησης και του αποτελέσματος.

Η δεύτερη είναι πως αν νοιώσει πως χάνει ή πιθανόν μπορεί να χάσει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής του ομάδας –αν και ο ίδιος έχει πει πως νοιώθει πολύ άνετα με τους 153 βουλευτές – αλλά αν νοιώθει πως μπορεί να χάσει αυτή την πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να αναζητήσει πολύ έγκαιρα συμβολή, βοήθεια από ιδεολογικά «συγγενική» κοινοβουλευτική δύναμη για να κρατηθεί στην εξουσία, τουλάχιστον με 151 βουλευτές που απαιτεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και τρίτη επιλογή είναι να οδηγηθεί σε εκλογές. Η ΝΔ δεν προκαλεί τις εκλογές. Η ΝΔ επιθυμεί να κλείσει η συμφωνία, να μην έχουμε όλα αυτά που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε ίσως και πολύ χειρότερα. Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκονται στην εξουσία, εκείνοι διαμορφώνουν καταστάσεις κι εκείνοι διαπραγματεύονται με τους θεσμούς». Και υπογράμμισε: «Εμείς δεν έχουμε καμία «συγγενική» σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση».

Αυγενάκης στο zougla.gr: « Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χύμα καρά χύμα» είναι «στο γόνατο»

Σε ερώτηση του zougla.gr για το ασφαλιστικό, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Θα πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ξέρουμε πολύ καλά πως για να ορθοποδήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, για να υπάρξει η ανατροφοδότηση «αυτών» χρειάζονται εκ των πραγμάτων έσοδα, άρα νέες θέσεις εργασίας, άρα προσέλκυση επενδύσεων. Είτε εγχώριων είτε επενδύσεων από το εξωτερικό. Είναι απολύτως σαφές πως για να γίνει αυτό, για να έχουμε μία αύξηση και μία ενεργοποίηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας μας, χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα περνούν τα 100 δις €. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις».

Όπως υπογράμμισε: «Πάγια θέση της ΝΔ είναι να απλοποιήσουμε – όχι να το αφήσουμε ανεξέλεγκτο-το πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων. Πρέπει να γίνει σαφές το ελληνικό πεδίο που θα κινηθούν όλες αυτές οι επενδύσεις. Να σταθεροποιηθεί αυτό το καθεστώς διότι είναι ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πολλούς ξένους επενδυτές, που θέλησαν κατά το παρελθόν να έρθουν στη χώρα μας. Να νοιώσουν οι επενδυτές πως η Ελλάδα είναι μία ζεστή και φιλόξενη προς ξένες επενδύσεις χώρα, που όμως έχει κανόνες οι οποίοι θα κινούνται. Έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς, που θα τηρούνται κι αυτοί».

Για το ασφαλιστικό ειδικά υπογράμμισε: « Η θέση της ΝΔ έχει γίνει γνωστή από τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε να συναινέσουμε σ’ έναν ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, που στην ουσία «ενοποιεί» εισφορές και συντάξεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν «μεγάλες μα πολύ μεγάλες αδικίες». Η σύνταξη στον συνταξιούχο δεν είναι ένα βοήθημα. Ούτε κάποιος κάνει χάρη σε κάποιον, δίνοντας «λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο». Είναι εισφορές που έχουν καταβληθεί για πολλά χρόνια, υψηλές ή λιγότερες υψηλές, όπως τέλος πάντως λειτουργούσε το σύστημα για τη συνταξιοδότηση. Είναι πάντως σίγουρο, πως αυτή η ενοποίηση, εξαφανίζει κάθε έννοια δικαιοσύνης. Και στις εισφορές και στις συντάξεις».

«Έχουν κλείσει πονηρά το μάτι, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους, θεωρώντας πως θα περάσουν το μήνυμα «εσάς δεν σας αγγίζει και δεν σας ακουμπάει κανείς. Μην ανησυχείτε όλα είναι ρόδινα, όλα είναι ωραία. Οι συνταξιούχοι το ξέρουν πολύ καλά, πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι συνταξιούχοι ξέρουν πως μέσα στη διετία – τριετία, μ’ έναν ενιαίο ασφαλιστικό φορέα έρχεται μία οριζόντια μείωση συντάξεων, που κάθε άλλο παρά τους αφήνει ανέπαφους».

Στον αντίποδα, χαρακτήρισε ρεαλιστική την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, με βασική προϋπόθεση την προσέλκυση νέων επενδυτών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εισροή χρημάτων. «Τότε και μόνον τότε η όποια λύση είναι βιώσιμη. Η ΝΔ θέλει τη δημιουργία τουλάχιστον τριών έως τεσσάρων ασφαλιστικών φορέων: Έναν για τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, (όπως ο ΟΓΑ, αλλά βγάζοντας τα προνοιακά εκτός- έναν για τον επιστημονικό προσωπικό της χώρας, και ένα για το δημόσιο. Δεν έχουμε δει πουθενά «αριθμούς και νούμερα». Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη.Το πρόγραμμα της ΝΔ, που σύντομα θα είναι έτοιμο, θα απαντά σε όλες τις ερωτήσεις. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «χύμα καρά χύμα» είναι «στο γόνατο».

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, έδωσε διευκρινήσεις για τα εσωκομματικές διαδικασίες προς το συνέδριο, είπε πως γράφτηκαν πολλές χιλιάδες νέα μέλη, ο αριθμός των οποίων θα ανακοινωθεί επίσημα. Αναφέρθηκε διεξοδικά την εσωκομματική εξυγίανση της ΝΔ, όπως αυτή αναλύθηκε και τις προηγούμενες μέρες στη Αθήνα, και τη δέσμευση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, πως μέσα στις πρώτες 111 μέρες, θα υπάρχει μείωση των δαπανών. Θα αποδοθεί το 70% δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης να πηγαίνει στις τράπεζες- όπου είναι και το μεγαλύτερο οικονομικό άνοιγμα της ΝΔ- ώστε τα δάνεια να γίνουν διαχειρίσιμα, βιώσιμα και εξυπηρετούμενα. Διευκρίνισε ταυτόχρονα πως υπάρχει και οικονομική ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου, την ηλεκτρονική καταβολή, όπως λέει και ο νόμος. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε κάθε τρεις μήνες μπορούν όλοι να ενημερώνονται μέσω του diavgeia.gr.

Αμέσως μετά μίλησε στην κεντρική εκδήλωση του κόμματός τους, στην κατάμεστη αίθουσα από φίλους, στελέχη και οπαδούς της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και με το ενδιαφέρον να στρέφεται και να δίνονται ευχές στον νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης