Ο μήνας του μέλιτος για τον Έλληνα πρωθυπουργό μοιάζει να έχει τελειώσει, την ώρα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να χάνει την πολιτική της στήριξη στην Ελλάδα, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Business Insider.

«Η κυβέρνηση χάνει την πολιτική της στήριξη τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, οι υπουργοί της παραδέχονται ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ και η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους για ελέγχους κεφαλαίων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα παραμένει κολλημένη στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, αλλά παρά τα θετικά σήματα από την Αθήνα, υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να σταματήσει μία εσωτερική πολιτική πρόκληση από το κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ, το σαββατοκύριακο, αλλά μόλις και με τα βίας», συνεχίζει το Business Insider.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν «δύο ιδιαιτέρως ζοφερές εξελίξεις για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα».

Πρώτον, καταγράφηκε μία σημαντική πτώση της λαϊκή στήριξης ως προς την διαπραγματευτική του θέση. Δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας στα μέσα Μαΐου, δείχνει ότι μόλις το 1/3 των πολιτών πιστεύουν ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας είναι η σωστή. Πρόκειται για μία ραγδαία πτώση από το 72% που είχε καταγραφεί το Φεβρουάριο, λίγες ημέρες μετά την εκλογή της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό έρχεται να ενισχύσει την άποψη του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merill Lynch’s FX, Αθανάσιο Βαμβακίδη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η εσωτερική αντίθεση σε μία συμβιβαστική λύση αποτελεί τον κύριο λόγο για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τώρα. Η Αριστερή Πλατφόρμα ειδικά επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ, προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Προς το παρόν, σημειώνεται, τα μόνα σημαντικά πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία και τα οποία είναι αυτά που μέχρι τώρα εμποδίζουν την επίτευξή της, είναι παραχωρήσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε το σενάριο κήρυξης στάσης πληρωμών της Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες», καταλήγει το δημοσίευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης