Σε εξαιρετικό κλίμα συνεχίζονται στον Καναδά οι διμερείς επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Επιβεβαιώθηκαν οι άριστες πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, όπως επίσης επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια στις εμπορικές συναλλαγές τους, όπου η Ελλάδα έχει ένα εντυπωσιακό τριπλάσιο θετικό ισοζύγιο των εξαγωγών της, έναντι των εισαγωγών από τον Καναδά.

«Η αγορά του Καναδά προσφέρεται για ακόμα μεγαλύτερη εισαγωγή ελληνικών αγροτικών, νωπών και τυποποιημένων, προϊόντων. Βεβαίως έθεσα και το θέμα της φέτας με την οποία οι Καναδοί όπως και για άλλα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μια δική τους άποψη και πολιτική. Πήρα τη διαβεβαίωση ότι θα έχουμε μια θετικότερη αντιμετώπιση απ’ ότι μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του κ. Ίαν Σούγκαρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, ενημέρωσε για τις θέσεις της Ελλάδας έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και επανέλαβε την πρόσκληση την οποία είχε απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην νέα Καναδή ομόλογό του Κρίστιαν Φιλαντ, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Τόσο με το κ Σούγκαρντ όσο και με την Υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής του Οντάριο Λάουρα Αλμπανέζε, ο Υφυπουργός Τέρενς Κουίκ συζήτησε και το θέμα προσφυγικό – μεταναστευτικό, το οποίο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα. Όπως δήλωσε μετά τις δύο συναντήσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Καναδάς τίμησε την υπόσχεσή του δείχνοντας τα ανθρωπιστικά και αλληλέγγυα ανακλαστικά του σε ένα ζήτημα το οποίο έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Έχει ήδη υποδεχθεί και εντάξει πάνω από 40.000 Σύρους πρόσφυγες, δίνοντας και μία απάντηση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως κεντρικές, που έχουν σηκώσει συρματοπλέγματα. Συρματοπλέγματα της ντροπής θα έλεγα.

Και μάλιστα θέλω να προσθέσω, ότι πρόσφατα η Πρωθυπουργός του Οντάριο Κάθλιν Γουίν τόνισε με έμφαση, ότι ο Καναδάς χτίζει γέφυρες και όχι τείχη.

Ως Υφυπουργός μιας χώρας που ξέρουμε τι πάει να πει μετανάστευση και προσφυγιά, θέλω να ευχαριστήσω και την ομοσπονδιακή και τις τοπικές κυβερνήσεις της χώρας όπου βρίσκομαι σήμερα, αλλά και τους πολίτες της».

Επίσης με την κα Αλμπανέζε, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Magna Graecia, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε και το θέμα της ελληνικής γλώσσας, που διδάσκεται με ιδιαίτερη επιμέλεια και Πολιτειακή υποστήριξη, με αποτέλεσμα να είναι μέσα στις πέντε δημοφιλέστερες γλώσσες της περιοχής του Οντάριο. Ο Τέρενς Κουίκ είχε και συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Οντάριο Έλενορ Μακμάχο.

Τέλος, είχε σημαντικές συναντήσεις Εργασίας με τους ομοσπονδιακούς Ελληνοκαναδούς γερουσιαστές Πάνα Μέρτσαντ και Πήτερ Φραγκισκάτο, όπως και με τον τέως ομογενειακό Υπουργό και νυν βουλευτή Τόνυ Κλέμεντ.

Υπενθυμίζεται, ότι η κα Πάνα(γιώτα) Μέρτσαντ, μικρασιατικής καταγωγής και Αντιπρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, πρόσφατα άνοιξε το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων από την καναδική γερουσία, μαζί με τον επίσης ομογενή γερουσιαστή Λίο Χουσάκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης