«Την τελευταία φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα, η οικονομία ήταν εύρωστη, η Αθήνα είχε αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η χώρα ετοιμαζόταν να μπει στην ευρωζώνη», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Ομπάμα διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα του Bloomberg

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνεχίζει το δημοσίευμα:

«Αυτό ήταν το 1999 και καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα εκφωνεί σήμερα την ομιλία του υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της, τα φώτα αναπόφευκτα θα πέσουν στην επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα. Η πορεία της χώρας στο χείλος της χρεοκοπίας ήταν ένα από τα πλέον καθοριστικά διεθνή γεγονότα κατά την οκταετή θητεία του Ομπάμα», επισημαίνοντας και την δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «αυτή η κρίση (…) έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και καταστροφικό αντίκτυπο στις ζωές και το βιοπορισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη χώρα».

«Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα επανέλαβε το αίτημά του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη στήριξη που έδωσαν στους πρόσφυγες. Μετά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και την εκφώνηση της ομιλίας του, ο Ομπάμα αναχωρεί για τη Γερμανία», γράφει ο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «στο μεταξύ, αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση προκειμένου να έχει κάποια ελπίδα να κερδίσει μια βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους τον επόμενο μήνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανική αντίδραση στις υποσχέσεις

Κι ενώ ο απερχόμενος αμερικάνος πρόεδρος ενθουσίασε το ελληνικό κοινό με τη φιλελληνική ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και με την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μας προτρέπει να κρατάμε… μικρό καλάθι, καθώς σε δηλώσεις του στην Passauer Neue Presse ανέφερε ότι «Όποιος λέει ‘θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας’ προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βild που σχολιάζει ότι «η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο».

Ένας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται μάλιστα να είπε στην εφημερίδα τα εξής: «Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθήνας: Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνια θα βρίσκεται ξανά στο τέλος, διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Άνοδος για το Χρηματιστήριο

​Το καλό κλίμα της επίσκεψης Ομπάμα επέφερε όμως άνοδο στο Χρηματιστήριο, καθώς σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη, με αυξημένο τζίρο, για τις τιμές των μετοχώνΤο καλό κλίμα της επίσκεψης Ομπάμα επέφερε όμως άνοδο στο Χρηματιστήριο, καθώς σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη, με αυξημένο τζίρο, για τις τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες των τριών προηγούμενων πτωτικών συνεδριάσεων (-1,51%).
Η αγορά κινήθηκε κόντρα στο πτωτικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, λαμβάνοντας στήριξη από τις δηλώσεις Ομπάμα και διάσπασε ανοδικά τα επίπεδα των 590 μονάδων, με αιχμή το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές.

Σύμφωνα με αναλυτές, η διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα, τα θερμά λόγια για τους Έλληνες, οι δηλώσεις στήριξης στο θέμα του ελληνικού χρέους και η υπόσχεση ότι θα μείνει δίπλα στη χώρα και θα την στηρίξει στα αιτήματά της, εκλήφθηκε από τους επενδυτές ως σήμα για μια θετική εξέλιξη στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί συνεχίζουν να βάζουν φραγμούς σε όποια τελική λύση για το χρέος, η αγορά εξέλαβε ως θετικές και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι η Κομισιόν φάινεται να προωθεί έστω και δειλά, ένα σχέδιο για τον τερματισμό της λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να ευνοήσει μεσοπρόθεσμα και την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης