Επανακατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης την τροπολογία με την οποία αφαιρείται από τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες στη χώρα και τους ομογενείς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια, ο κ. Μιχελάκης επανακατέθεσε χωρίς αλλαγή την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει την σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται την Τετάρτη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την τροπολογία, καταργούνται οι διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» που αφορούν τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, περιλαμβανομένων πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) οι οποίοι είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 14-21 του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση), σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, εππέρχεται προς συμμόρφωση σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι συνδεόταν, σύμφωνα με την απόφαση 460/2013 του ΣτΕ, μόνο με τους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και επομένως δεν μπορούσε να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, παρά εφόσον υπήρχε συνταγματική αναθεώρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Συμβουλίου (Φεβρουάριος 2013), βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να γίνουν απαραίτητες ενέργειες, ακόμα και επανάληψη εκλογικής διαδικασίας, σε όσους δήμους διαπιστωθεί ότι κρίθηκε το αποτέλεσμα από τη συμμετοχή εκλογέων τρίτων χωρών κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Σε εκείνη την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έθετε ζήτημα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του λεγόμενου «νόμου Ραγκούση», περιλαμβανόταν και η αρνητική κρίση σχετικά με ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας σε τέκνα νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών λόγω της γέννησής τους ή της φοίτησής τους επί εξαετίας σε σχολείο στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις στην τροπολογία

ΣΥΡΙΖΑ

Για προσπάθεια επιβολής της ακροδεξιάς ατζέντας κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας που στερούσε στις δημοτικές εκλογές το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς τρίτων χωρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα επί πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρίες, στερούμενοι δικαιώματα που τους ενσωματώνουν στην πολιτική ζωή και διασφαλίζουν την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

ΚΕΔΕ

Σε ειλικρινή διάλογο κάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την κυβέρνηση και τα κόμματα, προκειμένου να αναζητούνταν λύσεις που θα διασφάλιζαν το κύρος και τη νομιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεδομένης της απόφασης του Συμβούλιου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών.

Η ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε, πάντως, πως πάγια θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής «να ισχύσει το δικαίωμα του εκλέγειν για τους μετανάστες» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υπενθύμιζε, μάλιστα, πως το δικαίωμα αυτό δόθηκε με τις πρώτες εκλογές του «Καλλικράτη», οπότε «ψήφισε μικρός, βέβαια, αριθμός μεταναστών».

ΔΗΜΑΡ

«Με την κατάθεση της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δίκαιο του αίματος και οι πιο στενές εθνοκεντρικές αντιλήψεις αναδεικνύονται σε ιδεολογικές σημαίες της ελληνικής Πολιτείας. Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που είχε εισαγάγει τον νόμο που σήμερα ανατρέπεται- οφείλουν να καταψηφίσουν την τροπολογία.» Με αυτή την ανακοίνωση καταδίκασε η ΔΗΜΑΡ.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισήμανε πως αναγκαία, προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ήταν η μη συμμετοχή σε αυτές των μεταναστών.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν πως, με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010, εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, διαμαρτυρίες σχετικές με την τροπολογία έλαβαν χώρα έξω από την Βουλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης