Την πάγια επιδίωξη της Αθήνας να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από αντιπαραθετικές σε συνεργατικές, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, ώστε να στηθούν γέφυρες συνεργασίας, που ήταν και ο στόχος της τελευταίας επίσκεψής του στην Τουρκία, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας με επιστολή του σε ερώτηση βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την τουρκική παρεμβατικότητα.

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος αφενός την κλιμάκωση της έντασης και αφετέρου στα «σημάδια στασιμότητας του τελευταίου έτους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που καθιστά «περισσότερο από ποτέ αναγκαία την ενεργοποίηση της Διπλωματίας ώστε να πέσουν οι τόνοι». «Διότι αν σιγήσει η Διπλωματία», προσθέτει χαρακτηριστικά, «δεν θα υπάρχει πλέον αντίλογος στις εκατέρωθεν ανεύθυνες φωνές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος”». Προς επίρρωση της θέσης μάλιστα οτι οι επαφές και οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά επιδρούν θετικά στην αποκλιμάκωση της έντασης, επισημαίνει ότι «το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την επίσκεψη μου στην Τουρκία, καταγράφηκε σαφής μείωση των τουρκικών παραβάσεων-παραβιάσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το σκοπό της ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ. Καταδικάζοντας τον «άκρως αντιθεσμικό χαρακτήρα της πρακτικής που ακολουθήθηκε», να ενημερώνεται για την παρούσα ο υπουργός μέσω του Τύπου, σημειώνει ότι η ερώτηση «στερείται πρότασης/εισήγησης για την ακολουθούμενη πολιτική έναντι της Τουρκίας». Καλεί δε τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει σε σαφή ερωτήματα: «Τάσσεσθε, επί της αρχής, υπέρ της διακοπής κάθε συνομιλίας και επαφής με την τουρκική πλευρά ή και με όλες τις χώρες με τις οποίες έχει διαφορές η Ελλάδα; Είστε θιασώτες μιας πολιτικής “σύγχρονου απομονωτισμού”;» Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «ακόμα και αν η Ελλάδα ακολουθούσε μια τέτοια πολιτική, τα προβλήματα που περιγράφετε όχι μόνον θα συνέχιζαν να υπάρχουν, αλλά θα διογκώνονταν, ενδεχομένως με ακόμα πιο πολύ επικίνδυνες συνέπειες». Διαβεβαιώνει τέλος ότι η «ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών “δεν αφήνει να πέσει κάτω τίποτα” στο όνομα της συνεννόησης και της ειρηνικής διευθέτησης των όποιων διαφορών με τις γειτονικές χώρες. Θα συνεχίσει αταλάντευτη να υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης