Επίσημη πρώτη σήμερα για τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, μια Σύνοδο η οποία διαφέρει από όλες όσες διεξήχθησαν στο παρελθόν. Αυτό διότι για πρώτη φορά σε αυτή συμμετέχει ηγέτης χώρας ο οποίος δεν προέρχεται ούτε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά ούτε και από το Σοσιαλιστικό, παρά από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έλθει αντιμέτωπος με τους ηγέτες των χωρών-μελών που τάσσονται υπέρ της υποστήριξης της Ελλάδας με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σημερινή σύνοδο πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έχει συμμάχους ως ένα βαθμό:

– Τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν ο οποίος μετά την συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα φαίνεται να θεωρεί ρεαλιστικές και λογικές τις θέσεις της κυβέρνησης.

– Τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ που πήρε πρωτοβουλία στέλνοντας επιστολή 4 σημείων στο Μαξίμου προκειμένου να εξερευθει συμβιβαστική λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολλοί όσοι μας λένε θετικά λόγια στις κατ’ ιδίαν επαφές μας και για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να έρθουν δημοσίως σε σύγκρουση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ» έλεγε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα που έχει γνώση των συνομιλιών του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες.

Πάντως όπως και χθες, έτσι και σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

Η συζήτηση για την Ελλάδα θα περιοριστεί, κατά τα φαινόμενα, στην ενημέρωση από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με τις χθεσινές διαπραγματεύσεις και σε μια περιορισμένη ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν πρόκειται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν στο κατάλληλο και δοκιμασμένο επίπεδο, που είναι το Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΟΝΕ στην οποία θα υπάρξει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ηγέτες να τοποθετηθούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης