Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, όπου παρουσιάζονται τα κέρδη της Γερμανίας από την Ελληνική οικονομική κρίση.

Όπως ανέφερε το δάνειο της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW, το οποίο λάβαμε το 2010, επέφερε στην Γερμανία καθαρό κέρδος ύψους 393 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εξαγορά ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και το οποίο διήρκεσε από το 2010 έως το 2012, επιφέρει κάθε χρόνο κέρδη στις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, το οποίο απάντησε σε σχετική Ερώτηση του Βουλευτή των Πρασίνων Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, στην Γερμανία, από το 2015 έως σήμερα, αναλογούν 925 εκατ. Ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κα Παπακώστα υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν το 2012, πως από το 2013 τα κέρδη από την αγορά Ελληνικών ομολόγων θα επέστρεφαν υπό συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα. Ωστόσο, εξαιτίας της σύγκρουσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές, όταν το πρόγραμμα εξέπνευσε το 2015, τα εν λόγω κέρδη του 2014 δεν αποδόθηκαν στην χώρα μας και παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ, ενώ, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, δεν έχουμε λάβει και τα κέρδη από το 2015 έως σήμερα.

Η Βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ταυτόχρονα πως ήδη το 2015, σε άρθρο της «Καθημερινής», είχε παρουσιαστεί η διατύπωση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWI), σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία εξοικονόμησε περίπου 100 δις Ευρώ από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αλλά κυρίως από την Ελλάδα, κατά την περίοδο 2010-2015.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό αν αληθεύει πως το Κράτος δεν έχει εισπράξει τα κέρδη του έτους 2014 από την αγορά Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και για ποιό λόγο δεν έχουμε λάβει και τα αντίστοιχα κέρδη από το 2015 έως σήμερα. Τέλος, ζητά να ενημερωθεί αν το Υπουργείο θα προβεί σε ενέργειες προκειμένου η Ελλάδα να εισπράξει τελικώς τα ποσά που της αναλογούν, σύμφωνα με την συμφωνία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής ΝΔ, Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Είσπραξη Κερδών από την Αγορά Ελληνικών Ομολόγων

Με αφορμή απάντηση που έλαβε ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής των Πρασίνων κ. Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για τα κέρδη της Γερμανίας από την Ελληνική κρίση, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της 11ης Ιουλίου 2017 με τίτλο «Η Γερμανία κάνει κέρδη δισεκατομμυρίων από την βοήθεια προς την Ελλάδα», αναλύει αυτή την πτυχή της Ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Αναφέρει πως το δάνειο της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW, το οποίο δόθηκε το 2010 στην Χώρα μας, επέφερε στο γερμανικό κράτος καθαρό κέρδος ύψους 393 εκατ. Ευρώ από τα επιτόκια. Επιπλέον, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την εξαγορά ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης, τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και το οποίο διήρκεσε από το 2010 έως το 2012, επιφέρει κάθε χρόνο κέρδη στις Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την απάντηση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, το 2016 το ποσό έφτασε τα 1,147 δις Ευρώ, ενώ το 2017 αναμένεται να φτάσει τα 901 εκατ. Ευρώ. Το ποσό δε που αναλογεί στην Γερμανία, από το 2015 έως σήμερα, κυμαίνεται στα 952 εκατ. Ευρώ.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2012 τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν πως από το 2013 τα κέρδη από την αγορά Ελληνικών ομολόγων θα επέστρεφαν υπό συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα. Εξαιτίας της σύγκρουσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές, όταν το πρόγραμμα εξέπνευσε το 2015, τα εν λόγω κέρδη του 2014 δεν αποδόθηκαν στην Χώρα μας και παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ. Επιπλέον, τα κέρδη που ακολούθησαν του 2015, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, παραμένουν στην Γερμανία, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε η μεταβίβασή τους. Αναμένεται ωστόσο, η απόδοση των κερδών του έτους 2017 όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε άρθρο της 11ης Αυγούστου 2015, στην εφημερίδα «Καθημερινή» είχε παρουσιαστεί, πως σύμφωνα με διαπίστωση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWI), η κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, ενώ το Ινστιτούτο υπολόγιζε πως η Γερμανία εξοικονόμησε περίπου 100 δις Ευρώ από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, αλλά κυρίως από την Ελλάδα, κατά την περίοδο 2010-2015.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αληθεύει πως το Ελληνικό Κράτος δεν έχει εισπράξει τα κέρδη του έτους 2014 από την αγορά Ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

2. Για ποιό λόγο δεν έχουμε λάβει τα κέρδη από την αγορά Ελληνικών ομολόγων από το 2015 έως σήμερα και για ποιό λόγο δεν τα διεκδίκησε η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών;

3. Θα προβείτε σε ενέργειες προκειμένου να εισπράξει η Χώρα μας τα ποσά που της αναλογούν, σύμφωνα με την συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης του 2012;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης