Αίτημα για την ένταξη 505 απολυμένων της επιχείρησης NUTRIART ABEE (Κατσέλης) σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), συνολικού προϋπολογισμού 10,16 εκατ. ευρώ, υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του υπουργείου Εργασίας στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, μέσω του οποίου επετεύχθη η ένταξη στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, απολυμένων από επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω «οικονομικής κρίσης» (όπως είναι η περίπτωση της χώρας μας) και όχι αποκλειστικά λόγω επιπτώσεων της «παγκοσμιοποίησης». Ακόμη, κατέστη εφικτό να συμπεριληφθούν στους ωφελούμενους του ΕΤΠ οι αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέοι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, καθώς και εκτός εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΝΕΕΤs).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μέλλον για καθέναν ωφελούμενο που θα εγκρίνεται για χρηματοδότηση από το ΕΤΠ, θα ωφελείται πρόσθετα και ένας νέος που ανήκει στην κατηγορία των ΝΕΕΤs (το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση της NUTRIART ΑΒΕΕ).
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σημαντικό εργαλείο για να αξιοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού θα αποτελέσει το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο σε πραγματικό χρόνο παρέχει στοιχεία των απολυμένων ανά κλάδο, επιχείρηση και γεωγραφική περιοχή.

Έως τώρα και με βάση τον παλαιό κανονισμό του ευρωπαϊκού ταμείου για την παγκοσμιοποίηση, έχει ήδη υλοποιηθεί επιτυχώς μια πρόταση του υπουργείου Εργασίας που αφορούσε τους 642 απολυμένους της εταιρείας ALDI με αρχικό ποσό προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων επωφελήθηκαν τελικά 464 απολυμένοι με συνολική τελική δαπάνη 2,9 εκατ. ευρώ (κάποιοι από τους απολυμένους βρήκαν άμεσα νέα θέση εργασίας).

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης