Το νέο βιβλίο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, με τίτλο «Η μετακαπιταλιστική άνοιξη και ο μαρασμός των ιδεολογιών» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάστηκε απόψε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ιδρύματος εικαστικών τεχνών και μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησε για τις προσπάθειες προσέγγισης «του κόκκινου με το πράσινο» που έγιναν στη δεκαετία του ’80 και στις οποίες πρωτοστατούσε και υπογράμμισε ότι το αποτύπωμα της συνεργασίας που έχουν διαμορφώσει αυτά τα χρόνια η ανανεωτική Αριστερά με τις δυνάμεις της οικολογίας έχει θετικό πρόσημο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συμφωνώ με τον Γιάννη Τσιρώνη, ότι το πεδίο στο οποίο θα πρέπει να δοθούν οι μάχες και να γίνουν οι αναζητήσεις, είναι η Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «είναι το πεδίο στο οποίο η παρούσα κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα. Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ξεκινώντας από το πώς πήγε ο εκλογικός κύκλος το 2017 στις ευρωπαϊκές χώρες, με την ακροδεξιά απόφυση να δίνει κατεύθυνση στην πυξίδα και παρά το ότι η χώρα μας ήταν το μαύρο πρόβατο, αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστική δύναμη στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, αναφέρθηκε στην κοινή πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια με τον Γιάννη Τσιρώνη, τον πρώτο οικολόγο υπουργό Περιβάλλοντος στην ιστορία της χώρας όπως είπε, και τόνισε ότι «στο βιβλίο του υποδεικνύει, πώς μπορούμε να αναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες της οικονομικής κρίσης και να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη και οικονομικά πιο δίκαιη παγκόσμια οικονομία».

Ο Γιάννης Τσιρώνης μίλησε για το ρόλο των κινημάτων διαχρονικά, τόνισε ότι «σε ένα νέο επαναστατικό υποκείμενο τα κινήματα είναι πυλώνας και όχι προθάλαμος. Επίσης, σημαντικό είναι τα δίκτυα και η κυβερνησιμότητα η οποία είναι πια υποχρέωση» και πρόσθεσε ότι «η βία δεν είναι η μαμή της ιστορίας, είναι η μαμή της εκμετάλλευσης. Η βία γεννιέται από την εκμετάλλευση και αναπαράγει εκμετάλλευση. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως δεν είναι η ανισότητα. Δεν μπορεί ένα νέο επαναστατικό υποκείμενο να είναι βίαιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχουν τρόποι να πολεμήσεις πολύ αποτελεσματικά χωρίς να αναπαράγεις τη βία του αντιπάλου σου» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας και η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης