«Πρέπει να λύσουμε σύντομα το θέμα της Ελλάδας για να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, στο τέλος του μήνα, στις νέες και ευρύτερες διαδικασίες μεταρρύθμισης της Ένωσης» δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica».

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: ή η ολοκλήρωση γίνεται πραγματική ή κινδυνεύει όλο το οικοδόμημά της» προσθέτει ο Γκότζι, σύμφωνα με τον οποίο «η διακυβέρνηση του ευρώ πρέπει να γίνει, πλέον, πολιτικής φύσης και όχι τεχνοκρατικής, με έναν πρόεδρο “πλήρους απασχόλησης”, o οποίος να δρα σε μόνιμη βάση υπό τον δημοκρατικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου, συνδιαλεγόμενος και με τα εθνικά κοινοβούλια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι απορρίπτει την προσέγγιση «των χωρών του Βορρά που θεωρούν ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μόνον στη συνέχεια θα μπορέσει να ακολουθήσει η πολιτική ένωση».

Όπως σημειώνει στη «La Repubblica», η θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι «να ξεκινήσει μια ενισχυμένη συνεργασία των χωρών του ευρώ και έπειτα από την πρώτη φάση, το 2018, η κυβέρνηση της Ρώμης είναι ανοικτή στο να συζητηθούν κάποιες τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συμφώνων, αν αποδειχθεί αναγκαίο».

Ο Γκότζι, τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πέφτει όλο το βάρος στα δημοσιονομικά και πως είναι αναγκαίο, παράλληλα, να βρεθεί τρόπος ώστε να τονωθεί η ζήτηση στις χώρες-μέλη ή να αυξηθεί η χορήγηση δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης