Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σερβία, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Tomislav Nikolic, τον πρωθυπουργό της χώρας, Aleksandar Vucic και τον Πατριάρχη Σερβίας, κ. Ειρηναίο. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησε συνάντηση και συνομιλίες , με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, κ. Vucic, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Vucic για την υποδοχή του. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας. Ήρθα ως φίλος, σε μια χώρα που διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Σερβίας για την πρόοδο στις συνομιλίες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είμαστε ισχυροί υποστηρικτές της προσπάθειας της χώρας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να συγχαρώ, επίσης, τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη θέλησή του να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και να μην υποκύπτει στο λαϊκισμό. Είναι πολύ εύκολο, στις μέρες μας, να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι σαφώς πιο δύσκολο, να προχωράς σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά παράγουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση», είπε και τόνισε: «Εκτιμώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών μας δεσμών. Υπάρχει η δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, αλλά και προώθηση των σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν περιθώρια προσέλκυσης περισσότερων Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που ταξιδεύουν στη Σερβία. Το διμερές εμπόριο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένων και των μεγεθών των δύο οικονομιών».

Τέλος ο Πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Σερβία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα. Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας τις ανησυχίες μας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, κ. Recep Tayyip Erdogan, για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Συμφωνήσαμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας στην περιοχή. Συνολικά, εκτιμώ ότι είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση».

Μητσοτάκης σε επιχειρηματίες: «Πολιτική αλλαγή για την εφαρμογή μιας τολμηρής και φιλελεύθερης πρότασης για έξοδο από την κρίση»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε επιχειρηματίες στη Σερβία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια γενναία φυγή προς τα εμπρός, μέσα από την πολιτική αλλαγή, που θα φέρει μια Κυβέρνηση με διαφορετική λογική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια τολμηρή, φιλελεύθερη πρόταση, ικανή να απελευθερώσει τα δεσμά που καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα».

«Απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική οικονομία. Για τη μετατροπή της, από κλειστή και εσωστρεφή οικονομία, σε ανοιχτή και ανταγωνιστική… Χρειάζεται μια Κυβέρνηση που θα θέσει τα ζητήματα της αναπτυξιακής πολιτικής σε τελείως διαφορετική λογική. Μια Κυβέρνηση, που θα τολμήσει να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα μειώσει την κρατική σπατάλη και θα περιορίσει το κομματικό Κράτος. Έτσι, θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Και μόνο τότε, θα έχουμε αφήσει για τα καλά στο παρελθόν κρατικοδίαιτες λογικές, οι οποίες ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση, την οποία βιώνουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση «τις ελληνικές επιχειρηματικές δράσεις στη Σερβία», ενώ διαχώρισε τις εταιρείες που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στα Βαλκάνια για λόγους φοροαποφυγής, από εκείνες που έχουν ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Η ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας στα Βαλκάνια είναι μια ιστορία επιτυχίας. Ελληνικές επιχειρήσεις, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 – και στη Σερβία λίγο αργότερα – ξέφυγαν από τα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας και διεκδίκησαν μερίδιο σε αγορές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες ευκαιρίες. Το έπραξαν αυτό δίχως στήριξη από την πολιτεία», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κρατικών υπηρεσιών, είναι σημαντικό να σκεφτούμε, το πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της εξωστρέφειας. Δεν γίνεται η υποστήριξη του Κράτους να εξαντλείται στις επιχειρηματικές αποστολές, που ακολουθούν ένα πρωθυπουργό στα ταξίδια του. Πρέπει να αντιληφθούμε, με τελείως διαφορετική λογική, τη δουλειά που κάνουν οι πρεσβείες μας και οι εμπορικοί μας ακόλουθοι. Αλλά και “εργαλεία”, όπως το Invest in Greece, που εκτός από το να προσελκύει επενδύσεις στην Ελλάδα πρέπει να έχει και μια άλλη όψη: Την υποστήριξη της ελληνικής εξωστρέφειας, ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κλάδο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρθρώσουμε έναν εναλλακτικό πολιτικό λόγο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για μια διαφορετική οικονομική πρόταση, πιο τολμηρή, πιο φιλελεύθερη. Μια πρόταση που θα απελευθερώσει τα δεσμά του ελληνικού επιχειρείν. Κατά συνέπεια, θα δώσει περισσότερες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις να βγουν από το πλαίσιο της Ελλάδας. Για να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς σε άλλες χώρες, σε αγορές με τις οποίες έχουμε γεωγραφική και πολιτιστική γειτνίαση, όπως αυτή της Σερβίας. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα παράγουν τα ανάλογα επιχειρηματικά κέρδη, που θα δικαιολογήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις».

«Στόχος είναι η ανόρθωση της εικόνας της χώρας. Πρέπει να περιοριστεί αυτό που ονομάζουμε “ελληνικό ρίσκο”. Προφανώς, αυτό δεν διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Είτε μιλάμε για επαφές με προμηθευτές, είτε για επαφές με τράπεζες. Και αυτό, πρέπει να αλλάξει μια και καλή. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εγκλωβισμένοι έξι χρόνια στην κρίση και να ανακυκλώνουμε την εσωτερική μας μιζέρια. Χρειάζεται μια γενναία φυγή προς τα εμπρός. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολιτική αλλαγή που θα φέρει στην Ελλάδα μια Κυβέρνηση με διαφορετική λογική για την αντιμετώπιση της κρίσης», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης