Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, ένα δημοσίευμα της «Wall Street Journal» προκαλεί αναταραχή σε Αθήνα και Ουάσινγκτον.

Στο ρεπορτάζ που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα αψηφά την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ στο ζήτημα των κυρώσεων της ιρανικής τράπεζας Saderat» ο αρθρογράφος σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μία απόφαση υψηλού ρίσκουΗ αμερικανική εφημερίδα σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει πως η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε να ασκήσει βέτο στην πρόταση παράτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ ζητούσαν επίμονα να συνεχιστεί η ισχύς των κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρεπορτάζ που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα αψηφά την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ στο ζήτημα των κυρώσεων της ιρανικής τράπεζας Saderat» ο αρθρογράφος σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μία απόφαση υψηλού ρίσκου, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν, μία χώρα που έχει αποτελέσει στο παρελθόν «πηγή φθηνής ενέργειας».

Παρά την κίνηση αυτή, είναι σχεδόν απίθανο να αποκατασταθούν γρήγορα και εύκολα οι σχέσεις του Ιράν με την Ε.Ε., καθώς ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν δηλώσει απρόθυμοι να συνεργαστούν με εταιρείες για τις οποίες οι κυρώσεις είχαν αρθεί ήδη από πέρυσι, τονίζει η «WSJ».

Η Bank Saderat Iran διατηρεί υποκατάστημα στην Αθήνα από το 1977 και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της δραστηριοποιείται ως ο εμπορικός σύνδεσμος μεταξύ ιρανικών, ελληνικών και λοιπών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και οι ΗΠΑ διάκεινται εχθρικά απέναντι στη συγκεκριμένη τράπεζα, καθώς την κατηγορούν ότι έχει χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου σε περσινές του δηλώσεις είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ θα αποκόψουν από το χρηματοοικονομικό τους σύστημα οποιαδήποτε εταιρεία έχει δεσμούς με τη Saderat.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. παρέμειναν επιφυλακτικές έναντι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ακόμη και μετά τη χαλάρωση της πλειονότητας των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης το 2015, όταν επετεύχθη συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζει ο αρθρογράφος.

Η Bank Saderat προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα που να δικαιολογούν τη διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος της, με το δικαστήριο να δέχεται τους ισχυρισμούς της.

Σύμφωνα με τη «WSJ», η Ελλάδα άσκησε βέτο ακριβώς λόγω αυτής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στόχος της Αθήνας, σύμφωνα με το άρθρο, είναι να συσφίξει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με την Τεχεράνη.

Και η «Wall Street Journal» καταλήγει: Πριν από έναν μήνα ο Ιρανός κεντρικός τραπεζίτης είχε μεταβεί στην Αθήνα και είχε ραντεβού με τραπεζίτες αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος επιτηρεί την αναδόμηση του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Σύμφωνα με αξιωματούχους, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της Saderat.

To δημοσίευμα:

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης