Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με όρους πολιτικούς επιδιώκει να αντιμετωπίσει η Αθήνα την πίεση των πιστωτών για συμφωνία μαζί τους, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και επιβεβαίωσε – προφανώς κατόπιν κυβερνητικής εντολής – ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.

Όπως είπε «αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους πιστωτές ή όχι». Yποστήριξε ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως παραμένουν μεγάλες διαφορές και σε πολλά επίπεδα.

Η λογική των δανειστών είναι σκληρή και η στάση τους κυνική, με το Μαξίμου να ποντάρει στον πολιτικό διάλογο, απέναντι σε μία τέτοια συμπεριφοράΗ πρόθεση της κυβέρνησης είναι σαφής: Προτιμά να μην μπει σε συγκεκριμένα «καυτά» θέματα, αλλά να πάρει μια πολιτική απόφαση. Ως κίνηση υπαγορευμένη από μια κομματική λογική, μοιάζει αναμενόμενη. Η διαφορά είναι ότι οι πιστωτές, εκκινούν από μια διαφορετική τελείως συλλογιστική: Αποφασίζουν λαμβάνοντας υπόψιν αμείλικτους αριθμούς, συγκεκριμένα μέτρα και καθόλου αφηρημένες μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί να ικανοποιεί μέχρι τώρα, σε επίπεδο ρητορικής, την εσωτερική πολιτική της ανάγκη, καθώς η κοινή γνώμη επικροτεί (αν και τελευταία μειώνεται η απήχηση της) ωστόσο στο ρεαλιστικό πεδίο της πραγματικής οικονομίας τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι εξίσου ενθαρρυντικά.

Ο χρόνος πιέζει, συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα σύντομα, τα ταμεία αδειάζουν και οι πιστωτές πιέζουν ακόμη κι αν οι προσταγές τους φέρνουν σε δυσχερέστερη θέση ανθρώπους που ήδη διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας. Η λογική των δανειστών είναι σκληρή, η στάση τους κυνική και μιλούν τη γλώσσα των αγορών, με το Μαξίμου να ποντάρει στον πολιτικό διάλογο, απέναντι σε μία τέτοια συμπεριφορά που δεν φαίνεται να κάμπτεται.

Η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μετέφερε υποχρεωτικώς τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών και των ΟΤΑ στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, πράξη που συνιστά, όπως παραδέχεται κίνηση εσωτερικού δανεισμού λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές έχουν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο – διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς «είναι ζήτημα κοινής λογικής».

Όπως είπε, μάλιστα αν τελικά η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό πιθανότατα θα συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο όταν τα ποσά που θα κληθεί να αποπληρώσει προς τους πιστωτές της ανέλθουν σε δισεκατομμύρια και όχι εκατομμύρια ευρώ.

Αργεί ο λευκός καπνός

Κατά συνέπεια, ο… λευκός καπνός θα αργήσει να φανεί, παρά το «θετικό» κλίμα που διαπίστωσε ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Brussels Group και την τηλεδιάσκεψη των τεχνικών εμπειρογνωμόνων στο Euroworking Group.

Ως εκ τούτου, η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, δεν φαίνεται ικανή να λιώσει τους πάγους των διαφωνιών, τη στιγμή που οι θεσμοί αρνούνται να αποσύρουν από το τραπέζι τα ζητήματα του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, με τον Νίκο Θεοχαράκη να εκφράζει την πεποίθηση ότι η τελική λύση θα δοθεί διά μέσου της πολιτικής οδού.

Την Πέμπτη το ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το μεσημέρι της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το ραντεβού είχε ανακοινωθεί την Τρίτη από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Ωστόσο όταν η Κριστιάνε Βιρτζ ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν μπορεί ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει.

«Δεν αποκλείω να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, όπως γίνεται και με άλλους ηγέτες. Δεν μπορώ όμως να το επιβεβαιώσω», είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

«Αγκάθια» συντάξεις και μισθοί
 
Ο κ. Θεοχαράκης, ούτε λίγο, ούτε πολύ, έκανε λόγο για χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών που παρατηρήθηκε κατά τις συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων και η γεφύρωση του οποίου θα κρίνει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

«Μιλήσαμε για αρκετές ώρες με όλους τους θεσμούς. Eίχαμε και από την ελληνική κυβέρνηση άτομα τα οποία ανέπτυξαν τις διάφορες πτυχές της ελληνικής πολιτικής», επεσήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Και στο βάθος… «πολιτική απόφαση» βλέπει ο Γ. Γ. του υπουργείου Οικονομικών«Το κλίμα ήταν μεν φιλικό, θετικό» πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι «στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε».

«Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι εντοπίζονται «σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα».

«Δεν είναι μόνο ένα και δύο» ανέφερε, διατυπώνοντας πάντως την εκτίμηση ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν».

«Πιο ουσιαστικές οι συζητήσεις»

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές.

«Δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ής Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας»Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το Euroworking Group υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτική πηγή, ενώ εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ής Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη προεργασία.

«Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου», πρόσθεσε.

Μαραθώνιες οι διαπραγματεύσεις

Η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης είχε διάρκεια δυόμισι ωρών.

«Οι διαφορές αφορούν κατά κύριο λόγο στα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τις οποίες η πλευρά των εταίρων βρίσκει ιδιαίτερα αισιόδοξες»Έπειτα από την ολοκλήρωσή της, οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στο κτήριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζονται και στην Αθήνα οι συνομιλίες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει, επίσης, του άτυπου Eurogroup την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την πρόοδο, παραμένουν διαφορές που αφορούν κατά κύριο λόγο στα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τις οποίες η πλευρά των εταίρων βρίσκει ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Τέλος, συζητήθηκαν αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη διαδικασία των συζητήσεων, καθώς κρίνεται αντιπαραγωγικό το ότι πραγματοποιούνται χωριστά σε Αθήνα και Παρίσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης