Επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς, με επιφάνεια και έντονη παρουσία στην πιάτσα των μεγάλων business, «γαλάζιοι» ως προς τα πολιτικά πιστεύω και έμπειροι ως προς τον τρόπο διακίνησης κεφαλαίων. Αυτή η ομάδα επιχειρηματιών βρίσκεται πίσω από την υπόθεση Παυλίδη. Η έκφραση «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» από τη γνωστή ελληνική ταινία, ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι και ας ρίξουμε μια ματιά στο «βιογραφικό» των εμπλεκομένων στη διακίνηση κονδυλίων, όπως αποτυπώνονται στις αναφορές που έφθασαν από την Κύπρο και αναλύθηκαν από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος.

Κλέαρχος Ρούτσης. Έχει συγκροτήσει έναν όμιλο εταιριών με κύριο προσανατολισμό τις κατασκευές. Διαχρονικός επιχειρηματίας, άρχισε τη σταδιοδρομία του επί ΠΑΣΟΚ και συνέχισε επί Νέας Δημοκρατίας, για την οποία τρέφει και πολιτική αδυναμία. Ο κ. Ρούτσης πέραν των οδικών έργων που έχει αναλάβει, ειδικεύεται σε κατασκευές λιμενικών έργων. Όπως επισημαίνουν τα «γεράκια» του Πειραιά, που ξέρουν και παρακολουθούν τα πάντα, ο Κλέαρχος Ρούτσης είναι ο «διαχρονικός κατασκευαστής» των έργων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Το στοιχείο αυτό παραξενεύει, γιατί ο Πειραιάς, το λιμάνι και ο ΟΛΠ είναι μία πολύ σύνθετη και δύσκολη περίπτωση, για να τη διαχειρίζεται ένας κατασκευαστής τόσα χρόνια. Μπορεί η μισή καρδιά να βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία, αλλά η άλλη μισή μπορεί και να βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κλέαρχος Ρούτσης έχει «χτυπήσει» και άλλες δουλειές, όπως την κατασκευή Μαρίνας στην Κέρκυρα και την κατασκευή καταφυγίου σκαφών πάλι στην Κέρκυρα (αυτά μαζί με την Αγροτική Τράπεζα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο όμιλος συγκροτείται από τρεις εταιρίες. Την «Κλέαρχος Γ. Ρούτσης ΑΕ», τη «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΑΤΕ» και τη «ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ». Όπως αναφέρεται επισήμως από τον όμιλο, οι εταιρίες αυτές ασχολούνται με πάσης φύσεως τεχνικά έργα με έμφαση, ωστόσο, στην οδοποιία, λιμενικές, υδραυλικές και κτιριακές εγκαταστάσεις. Κατασκεύασε επίσης πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο όμιλος του κ. Ρούτση δηλώνει χωρίς πρόβλημα πως την τελευταία τριετία τριπλασίασε τον κύκλο εργασιών της.

Το έτος 2000, ο Κλέαρχος Ρούτσης συζητά με τον Αναστάση Παυλίδη την κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Κω. Ο Ρούτσης αντιπροτείνει την κατασκευή ξενοδοχείου στο Γαλαξίδι, όπου και διαθέτει οικόπεδο, αλλά τελικά ο συντελεστής δόμησης είναι μικρός και το σχέδιο δεν υλοποιείται. Ωστόσο, ο Ρούτσης είχε ήδη δανειστεί 110 εκατ. δραχμές το 2000, προσοχή, για την κατασκευή του έργου το οποίο ποτέ δεν έγινε. Όπως δήλωσε ο Κλέραχος Ρούτσης στη Βουλή, ο Αναστάσης Παυλίδης ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρος. Του είπε να του επιστρέψει τα χρήματα, όποτε αυτός θα έχει τη δυνατότητα. Όπως φαίνεται, το ίδιο γαλαντόμος ήταν και ο επιχειρηματίας από την Αφρική με την ανιψιά  του.  

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία των πραγμάτων μας έφερε στον Αναστάση Παυλίδη, αδελφό του βουλευτή. Ο κ. Παυλίδης είναι επιχειρηματίας στη Νότιο Αφρική, την Μποτσουάνα, το Κονγκό και τη Ζιμπάμπουε. Με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και αξιοπρόσεκτη γενναιοδωρία, όπως ήδη επισημάναμε. Φαίνεται να διαθέτει στην Ελλάδα ένα γραφείο ταξιδίων, μικρό δείγμα προφανώς της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Ο κ. Παυλίδης χρηματοδοτεί αδρά συγγενείς και φίλους, όπως ομολόγησε στη Βουλή και ο αδελφός του. Φαίνεται, ωστόσο, πως αυτή του η γενναιοδωρία έχει εντυπωσιάσει και βουλευτές που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή. Στην υπόθεση του διαμερίσματος της θυγατρός Παυλίδη, φερ’ ειπείν, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καθαρά. Αναμένεται το στοιχείο αυτό να επισημανθεί στα πορίσματα, ακόμη και σε αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αναστάσης Παυλίδης είναι και αυτός «γαλάζιων» φρονημάτων. Έστω και εκ του μακρώθεν.

Ο Κώστας Χρυσοχοΐδης, εμπλεκόμενος στους λογαριασμούς, είναι και αυτός πλούσιος άνθρωπος, νεοδημοκράτης, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, κρατά εσχάτως αποστάσεις από τον Αριστοτέλη Παυλίδη. Διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες στα Δωδεκάνησα και είναι μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Αρχιπελάγους. Με ευρεία οικονομική και κοινωνική επιφάνεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης διατηρεί μία περίεργη στάση στην υπόθεση αυτή. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες καλεί τους δημοσιογράφους να μην παρατήσουν την υπόθεση Παυλίδη, διότι κρύβει πολλές εκπλήξεις. Προφανώς, δεν αποκαλύπτει αυτές τις εκπλήξεις. Η στάση του θυμίζει πολύ αυτή του Φώτη Μανούση, που αποκάλυψε την όλη υπόθεση. «Τέκνο» της Νέας Δημοκρατίας, στέλεχος της παράταξης, κυβερνητικό στέλεχος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Μανούσης υπήρξε πλούσιος, έγινε πολύ πλούσιος και εσχάτως ισχυρίζεται πως βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης. Στην Αμερική, οι ειδικοί δηλώνουν πως, αν θέλεις να βρεις άκρη, πρέπει να ακολουθήσεις την οσμή του χρήματος. Φαίνεται πως η οσμή του χρήματος στην υπόθεση Παυλίδη είναι και έντονη και πολλά υποσχόμενη. Αρκεί κανείς να ακολουθήσει τα ίχνη. Φαίνεται πάντως πως η Νέα Δημοκρατία δε θέλει να ιχνηλατήσει τα τραπεζικά μονοπάτια, ενώ και ο γνωστός βουλευτής, κ. Μανώλης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι τρελός να ψηφίσω την παραπομπή του Παυλίδη;». Οι αρχαίοι έλεγαν «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Ο κ. Μανώλης, ως γνωστόν, κατάγεται από το Άργος, χώρα των Δαναών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης