Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

Μετά από διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις 3 ετών, την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον, συναντήθηκαν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα και υπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας που αφορά σε μονοετή τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το σύμφωνο συνεργασίας, το MOU (Memorandum Of Understanding) όπως ονομάζεται, είναι το πρώτο επίσημο βήμα των δύο χωρών, για να τεθεί επιτέλους σε ισχύ μία συμφωνία, που ήταν αίτημα ετών.

Είναι μια προσπάθεια, που ξεκίνησε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας πριν από 3 χρόνια. Ο τότε Ομοσπονδιακός Υπουργός Μετανάστευσης Κρις Μπόουντεν είχε δει πολύ θετικά αυτή την πρόταση για τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας, αφού η Αυστραλία έχει εδώ και πολλά χρόνια με αρκετές χώρες αυτή τη συμφωνία. Με την βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας,της εφημερίδας «Νέος Κόσμος»,των ομογενών βουλευτών Μαρίας Βαμβακινού και Στηβ Γεωργανάς και τις πιέσεις αρκετών Παροικιακών φορέων και αφού πέρασε από πολλά κύματα διαπραγματεύσεων εκατέρωθεν, φτάσαμε στο σημερινό σημείο να υπογραφεί αυτή η διακρατική συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, η συμφωνία αφορά στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος, που ονομάζεται τουριστική βίζα εργασίας ενός έτους. Η διαφορά αυτής της βίζας, με την τουριστική βίζα εργασίας, που έχει συμφωνήσει η Αυστραλία με άλλες χώρες,είναι ότι οι αιτούντες για αυτήν, θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη και την ενίσχυση της Πολιτείας, να έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες ή τουλάχιστον να είναι τελειόφοιτοι σε αυτές και να μιλούν Αγγλικά σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όταν τεθεί σε εφαρμογή αυτή η βίζα, θα εγκριθούν αρχικά 500 αιτήσεις για την Ελλάδα και 500 για την Αυστραλία. Οι νέοι/ες ηλικίας 18-30 ετών που θα την αποκτήσουν, θα έχουν δικαίωμα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στις δύο αυτές χώρες, να μπορούν να εργαστούν για μικρό χρονικό διάστημα ή να σπουδάσουν. Η βίζα αυτή θα έχει ισχύ αρχικά, όπως προαναφέραμε, για ένα χρόνο και αν κριθεί επιτυχημένη η διαδικασία θα επεκταθεί.

Η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας και της Αυστραλίας, τόνισε ότι οι νέοι και οι νέες που θα επισκεφθούν και θα ζήσουν έστω και για τόσο μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα ή στην Αυστραλία, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές για την φυσική ομορφιά,τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε τόπου.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Μετανάστευσης κ. Σκοτ Μόρισον, επισήμανε ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας, είναι μαρτυρία των ιστορικών δεσμών φιλίας,της στενής και θετικής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, δηλώνοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία αυτού του στόχου και την βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Αναπληρώτρια Υπουργός Μετανάστευσης κα Μικαέλια Κας, τους ερχόμενους μήνες οι δύο χώρες θα εργαστούν αρμονικά, για την εφαρμογή του νομικού και διοικητικού πλαισίου, που θα θέσει σε ισχύ αυτή τη βίζα. Με αυτή τη συμφωνία, συνέχισε, δημιουργείται μία εξαιρετική ευκαιρία σε νέους και νέες της Αυστραλίας και της Ελλάδας, να εξερευνήσουν την ζωή στο εξωτερικό και έτσι αναμένεται να ενισχυθούν οι πολιτισμικοί και οι οικονομικοί σύνδεσμοι των χωρών μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης