Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κύριε Επίτροπε, σε μια συγκυρία ενδιαφέρουσα, αλλά και δύσκολη, θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Θα ήθελα, όμως, και με αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται, να διατυπώσω τον έντονο προβληματισμό μου για την αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, τους τελευταίους μήνες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η εικόνα που έχω είναι ότι η κατάσταση επιβαρύνεται διαρκώς. Υπάρχει μια έντονη – και κατανοητή πια – αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες. Και είναι ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας και θα χρειαστεί άμεση διαχείριση, με την απαραίτητη πάντα υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλω άλλη μια φορά να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που έχεις κάνει, διαχειριζόμενος ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Μια δουλειά που είναι ωφέλιμη τόσο για την Ευρώπη, αλλά για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Είναι αλήθεια ότι, τον τελευταίο καιρό, έχουμε και εμείς προβληματιστεί γιατί παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση. Συγκριτικά δε με το πώς ήταν τα πράγματα παλιότερα, τον τελευταίο καιρό είναι καλύτερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θα θέλαμε.

Παρ’ όλα ταύτα, η ευρω – τουρκική συνεννόηση λειτουργεί. Και η λύση είναι περισσότερη συνεννόηση ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα σε όλα τα επίπεδα των Αρχών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που παρατηρείται σήμερα θα ξεπεραστεί σύντομα. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή, οικονομικά, πολιτικά, με την διάθεση των στελεχών που απαιτούνται για την καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και περίπλοκα, γιατί – όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά – η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ως χώρες που δέχονται μετανάστες, είναι ότι στην Ιταλία κατευθύνονται παράτυποι μετανάστες, ενώ από την πλευρά του Αιγαίου έρχονται περισσότερο πρόσφυγες.

Παρ’ όλα αυτά, να εξάρω για μια ακόμα φορά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο θα κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες σύντομα, με τη συνεργασία των τοπικών Αρχών, των Αρχών της Κυβέρνησης και των υπηρεσιών του Κράτους, θα ξεπεραστεί.

Αλλά θα πρέπει να εντατικοποιηθεί περισσότερο η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κατά τη συνάντησή τους, οι άντρες συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, την διαχείριση των συνόρων, την Σένγκεν και τα ζητήματα ασφάλειας, στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, εκτιμάται ότι είναι η ώρα να περάσουμε σε μια ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας λειτουργεί, αλλά – κατά το τελευταίο διάστημα – παρατηρείται μια αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μόνη λύση είναι η ταχύτερη εφαρμογή των συμφωνιών, ώστε τα νησιά να ανακουφιστούν, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, αλλά και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους διακινητές.

Ενόψει του Χεικώνα είναι ανάγκη οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά στάνταρντ. Να συνεχιστεί η μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια, που δεν είχε επαρκή χωρητικότητα. Και βέβαια να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες προετοιμασίας για τις χειμερινές συνθήκες για τις οποίες έχει κινητοποιηθεί ο Δήμος της Λέσβου, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων: Κυβέρνησης, τοπικών Αρχών, κοινωνίας πολιτών – Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αναγκαία, όμως, είναι και η συνδρομή όλων των Κρατών – Μελών, έτσι ώστε να μην η Ελλάδα και η Ιταλία να μην αφεθούν μόνες. Και βέβαια επιβάλλεται συνέχιση της μετεγκατάστασης για όσους είναι επιλέξιμοι.

Αναγκαία είναι και η επιτάχυνση του ρυθμού των επιστροφών παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Σοβαρό ζήτημα συνιστά και η ένταξη όσων θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερο διάστημα. Κρίνεται πάντως ότι το σύστημα ενοικίασης κατοικιών χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει οφέλη τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σε ότι αφορά την Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην τροπολογία που πρότεινε και η οποία λαμβάνει υπόψη τις νέες απειλές ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι η επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα παραμένει μόνο ως εξαιρετικό και προσωρινό μέτρο, ενώ ενισχύει τις διαδικασίες συντονισμού των Κρατών – Μελών για να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στη ελεύθερη μετακίνηση.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας, σημειώνεται ότι οι προκλήσεις παραμένουν – όπως δείχνουν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις – πολύ σοβαρές. Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζει δέσμη μέτρων σχετικά με την διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών. Κοινή πεποίθηση είναι ότι η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την τόνωση της ασφαλείας όλων των πολιτών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης