Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας και οι δύο τη στενή σχέση Ελλάδας-Γαλλίας οι οποίες είναι ενωμένες με «ιστορικούς δεσμούς».

Δηλώσεις Τσίπρα-Ολάντ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο προσφυγικό αναφέρθηκε στην έναρξη των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Εξέφρασε την ελπίδα, η Ελλάδα να αναδειχθεί ως μια χώρα –πυλώνας σταθερότητας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τόνισε πως ο κ. Ολάντ ήταν από τους ανθρώπους που τον βοήθησε και τον έπεισε να προχωρήσει σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με τους εταίρους για να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση» είπε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι παράλογες παρεμβάσεις ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής «που απειλούν την κοινωνική ειρήνη αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος».

Ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής.

«Η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να συνεισφέρει και στον αγώνα μας ενάντια στο παλιό κατεστημένο, ενάντια στη διαφθορά, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος. Αναδείξαμε τη σημασία της ευρωπαϊκής διαδικασίας μετεγκατάτασης των προσφύγων και την ανάγκη υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας να στηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος» είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την ενότητα της ευρωζώνης εκτίμησε πως η «ανόητη συζήτηση περί διαίρεσης της Ευρωζώνης πρέπει να βγει οριστικά από το τραπέζι».

Ολάντ: Πρώτα η εφαρμογή των μέτρων, μετά η συζήτηση για χρέος

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως η χώρα του ήταν πάντα σύμμαχος της Ελλάδας «και κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός. Χαιρετίζω την απόφαση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να αναλάβει μια υπεύθυνη στάση (τον Ιούλιο)» είπε.

Στη συνέχεια έδωσε έμφαση την ανάγκη σταθερότητας, κοινωνικής ειρήνης και εμπιστοσύνης. Επιπλέον, τόνισε πως στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν επενδύσεις.

«Η Γαλλία θέλει να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα περίφημα “hot spots” και να στηρίξουμε την Ελλάδα. Να υποδεχθούμε αυτούς που μπορούμε και να αποπέμψουμε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια παροχής ασύλου» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι χρέος της Γαλλίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί. Η Γαλλία θέλει να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε.
Σχετικά με την επίσκεψή του στην Ελλάδα διευκρίνισε πως πρόκειται για «μια επίσκεψη φιλίας. Θέλω να δεσμευτούμε για το μέλλον και να εκφράσουμε τη βούλησή μας για συνεργασία».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα είπε ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. «Είναι ένα βάρος για την Ελλάδα η υποδοχή προσφύγων. Πρέπει να δράσουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spot, να στηρίξουμε οικονομικά, με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη που πρέπει να της παρέχει η Ε.Ε.. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες. Αυτοί που δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν πίσω».

Απαντήσεις για χρέος, τήρηση δεσμεύσεων, πλειστηριασμούς

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα του χρέους και για τις δεσμεύσεις της χώρας μας ξεκαθάρισε πως «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Δεν το αμφισβητεί αυτό. Ζητά να υπάρξει μία ευελιξία. Mόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε τον λόγο τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα «στην υλοποίηση πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων… Όλα όσα συμφωνήσαμε είμαστε έτοιμοι να τα τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά θέλουμε και όσα συμφωνήθηκαν ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών να τηρηθούν στο ακέραιο. Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι».

Σχετικά με τα ανοικτά θέματα είπε πως «είμαστε εδώ προκειμένου να αναδείξουμε τους κινδύνους. Η Ελλάδα πια δεν είναι ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός και αδύνατος συγγενής. Η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες απαιτεί όμως και από την άλλη πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν θα μετατραπεί σε αρένα κατασχέσεων της α’ κατοικίας. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» διευκρίνισε.

Κληθείς να απαντήσει πότε θα ξεκινήσουν τελικά οι συζητήσεις για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο κ. Ολάντ έλαβε και πάλι τον λόγο, λέγοντας πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε ότι «οι αρχές της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης είναι αρχές που πρέπει να διέπουν το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα. Υποστήριξα την προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία. Η Ε.Ε. εν συνόλω συνεννοείται με την Τουρκία, όχι η Γερμανία». Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως θετική σε βήματα που οικοδομούν εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης