Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι στην κορυφή της ατζέντας τέθηκαν δύο ζητήματα: Το οικονομικό, ως προς το σκέλος της ανάπτυξης της ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς και το μεταναστευτικό.

«Αναφέρθηκα σε θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα, σε επενδύσεις που γίνονται από ξένους κολοσσούς σε ελληνικές εταιρείες που τώρα πρωτοάρχισαν να εμφανίζονται, τις γνωστές και ως “startups”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τόνισε «το επιστημονικό ταλέντο από νέα παιδιά με δημιουργικότητα που δείχνουν τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα».

Έδωσε ακόμη έμφαση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, «θέλοντας να γνωρίσει ο ελληνικός λαός ότι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας θα βασίζεται στην τεχνολογία και την καινοτομία, που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο» σε τομείς που η Ελλάδα έχει ήδη εδραιωθεί όπως «ο τουρισμός, η ναυτιλία… ο πολιτισμός».

«Καινοτομία και εξωστρέφεια μπορούν να αναδείξουν την επιχειρηματικότητα ως ραχοκοκαλιά για την αναγέννηση του τόπου», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στρατιώτες σε αυτή την αναγέννηση θα είναι κυρίως νέα παιδιά επιχειρηματίες» έτσι ώστε να καταστεί η χώρα μας «εξωστρεφής περιφερειακός κόμβος καινοτομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελληνική προεδρία που ξεκινά από τον Ιανουάριο θα δώσει ώθηση αποφασιστική στην ευρωπαϊκή ατζέντα της ψηφιακής οικονομίας», εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό είπε ότι πρώτη φορά το ζήτημα αυτό έρχεται τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη». Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες-προτάσεις που έχει κάνει η χώρα μας που βρήκαν «στήριξη από πέντε τουλάχιστον χώρες» και η οποία στη συνέχεια «βρήκε τη σύμφωνη συμπαράσταση, συμπαράταξη όλων των αρχηγών των αντιπροσωπειών των χωρών-μελών».

«Τόνισα ότι το θέμα δεν αφορά τις χώρες του Νότου αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση, επιμερισμό του κόστους αντιμετώπισης του».

«Ανθρωπιστική καταστροφή συντελείται όχι μόνο όταν χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι αλλά και όταν οι παράνομοι μετανάστες φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές και παραμένουν παγιδευμένοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες και δεν έχουν καμιά προοπτική», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντικό «να διαχωριστούν εκείνοι που δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο από τους παράνομους μετανάστες», είπε και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα το 90% δεν δικαιούνται και δεν ζητούν άσυλο»

Τέλος, όπως δήλωσε, ανέφερε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι είναι απαραίτητη μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ευρώπη, μία στρατηγική με πέντε βασικά σημεία.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου

Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Frontex στη Μεσόγειο και στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε..Ε, υπογράμμισε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που ζήτησε την ταχεία εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR) από τα κράτη-μέλη, το οποίο θα έχει ζωτική σημασία για τη διευκόλυνση της ανίχνευσης πλοίων και λαθραίων εισόδων και θα συνεισφέρει στην προστασία και τη διάσωση ζωών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

Όπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την πρόσφατα συσταθείσα ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή κρατών-μελών, καθώς και οργανισμών της Ε.Ε., να προσδιορίσει δράσεις προτεραιότητας – βάσει των αρχών της πρόληψης, της προστασίας και της αλληλεγγύης – για την πιο αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών πολιτικών και εργαλείων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο, στη σύνοδό του στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2013, για το έργο της ομάδας δράσης, με σκοπό τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Η προεδρία θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στα θέματα ασύλου και μετανάστευσης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και πιο μακροπρόθεσμης πολιτικής προοπτικής, τον Ιούνιο του 2014, οπότε θα οριστούν στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης