Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Εμμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg υπογράμμισε: «Ζητώ εκλογές. Η Ελλάδα αξίζει και θα έχει μία πολύ καλύτερη κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης και επιτιθέμενος με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: Σήμερα έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Δεν αποδεικνύεται δεσμευμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις. Δε μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε έξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης». Και εξήγησε πως αυτός είναι ο λόγος που ζητάει εκλογές. «Όσο πιο σύντομα διεξαχθούν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα γίνουν αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση» και συμπλήρωσε: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι δε θ’ αργήσουν να γίνουν εκλογές.

Όποτε κι αν γίνουν η ΝΔ θα είναι έτοιμη. Θα σχηματίσουμε μία ικανή Κυβέρνηση. Δε ξέρω (αυτή τη στιγμή) αν θα συμμαχήσουμε με κάποιο κόμμα. Είναι πολύ νωρίς για να εκφράσω άποψη. Στοχεύουμε να πάρουμε την όσο το δυνατό, πιο ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό». Και είπε: «Πολίτες που δεν ανήκουν στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ ακούν με προσοχή τον πολιτικό μας λόγο. Όπως βλέπω, δημιουργείται σταδιακά ένα ρεύμα. Αυτό που έχω τονίσει και στο παρελθόν είναι ότι ακόμα κι αν εκλεγούμε αυτοδύναμοι, θα επιδιώξουμε να σχηματίσουμε έναν πιο ευρύ κυβερνητικό σχηματισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάθηκαν δύο χρόνια λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, η οποία όπως παρατήρησε ήταν βαθύτερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ωστόσο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχρέωνε τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν εκτός μνημονίων». Υπογραμμίζοντας παράλληλα: «Όμως χάσαμε δύο χρόνια. Και είναι πιθανό να χάσουμε ακόμη ένα χρόνο. Είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα διάσωσης».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως «αχρείαστο» το τρίτο μνημόνιο και σημείωσε πως ήταν αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015. «Γι’ αυτό πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη Κυβέρνηση δεν μπορεί ν’ ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα πολιτική αλλαγή. Πιστεύω», είπε ο κ. Μητσοτάκης, « ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να επιδείξει μία εντυπωσιακή ανόρθωση».

«Το 2014, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3% για το 2015 και 3.5% για το 2016. Αντίθετα είχαμε ύφεση. Αυτό είναι το τίμημα που πλήρωσε η χώρα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δε βλέπω σημάδια ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Βλέπω και λιγότερες επενδύσεις. Όλο και περισσότερους νέους να εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Ένα παραλυμένο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε και είπε χαρακτηριστικά: «Και δε βλέπω μία ικανή κυβέρνηση για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από μόνη της», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ και δήλωσε: «Χρειάζεται μία Κυβέρνηση που να είναι στην πράξη υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Όχι μία κυβέρνηση που απλώς συζητάει για μεταρρυθμίσεις, χωρίς να παράγει έργο».

Αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες, αρκετοί νέοι που έφυγαν από την χώρα, θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους. Και παρατήρησε: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της αποδοτικότητας με τη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων. Διαθέτουμε μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να τα εκμεταλλευτούμε».

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, στο Bloomberg, υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. «Δεν υπάρχει κανένας οικονομολόγος που να ισχυρίζεται πως η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και ταυτόχρονα να επιτύχει ανάκαμψη της οικονομίας της», τόνισε και εξήγησε: «Για να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις και να μας ανήκει κάθε μεταρρύθμιση».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα. «Υπήρξα υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για δύο χρόνια. Ξέρω τι πρέπει να γίνει αποτελεσματικά. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες», είπε και τόνισε: «Μία μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να προχωρήσει είναι η εκπαιδευτική. Είναι μία βαθιά μεταρρύθμιση, που αποδίδει καρπούς στο μέλλον».

Τέλος και ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ό,τι το ποσοστό ελάφρυνσης του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Εκτιμώ» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ πως «το ΔΝΤ έχει υποτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μία κυβέρνηση δεσμευμένη στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων» είπε και κατέληξε: «Μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα. Θα αποδείξουμε ότι ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Σκοπός μας είναι να στηριχθούμε στην ουσία της πολιτικής. Δε θα δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης