Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως προληπτικό μέτρο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας, μεγάλης μελέτης.

Οι ερευνητές τονίζουν όμως ότι βοηθά στη μείωση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων όπως οι εξάψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και χρόνια, στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν χρησιμοποιηθεί προληπτικά η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, η δίαιτα χαμηλών λιπαρών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου και τα συμπληρώματα ασβεστίου με βιταμίνη D για την πρόληψη των καταγμάτων.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν αυτές τις θεραπείες ως προληπτικά μέτρα για ορισμένες ασθένειες στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Κλινικές δοκιμές από το Women’s Health Initiative είχαν διερευνήσει τις επιπτώσεις στην υγεία πολλών θεραπειών για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Ορμονοθεραπεία (οιστρογόνα) για την πρόληψη καρδιαγγειακών και άλλων χρόνιων παθήσεων
  • Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D για τη μείωση των καταγμάτων
  • Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου

Υπολογίζεται ότι 1,1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και πολλές έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία από αυτές τις θεραπείες.

Οι μελέτες στις οποίες βασίστηκαν οι ερευνητές περιελάμβαναν 161.808 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν έως και 20 χρόνια.

Τι έδειξε η μελέτη για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη έλαβαν ορμονική θεραπεία από του στόματος. Οι ερευνητές συνέκριναν την καρδιαγγειακή υγεία εκείνων που έλαβαν ορμονική θεραπεία με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματά τους δεν υποστηρίζουν τη χρήση ορμονικής θεραπείας για την πρόληψη καρδιαγγειακών ή καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή άλλων χρόνιων ασθενειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η θεραπεία βοήθησε στη μείωση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων στις γυναίκες στην πρώιμη εμμηνόπαυση (όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθηση των παλμών της καρδιάς και αλλαγές στην αρτηριακή πίεση).

Στα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια, το σώμα των γυναικών ευθυγραμμίζεται χημικά περισσότερο με τους άνδρες και, ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα ανάλογα. Αν μία γυναίκα που έχει μπει στην εμμηνόπαυση έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, θα την αντιμετωπίσουμε. Αν κάποια έχει υψηλή χοληστερίνη, το ίδιο.

Έρευνες από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος νοσημάτων της καρδιάς σε γυναίκες που έκαναν ορμονοθεραπεία. Πιο πρόσφατες μελέτες όμως δεν είχαν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα.

Οι συστάσεις για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ουσιαστικά οι ίδιες με εκείνες για το ευρύ κοινό: ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή, ασκηθείτε, διατηρήστε ένα υγιές βάρος, αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και προσέξτε την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερόλη.

Η χρήση θεραπείας με οιστρογόνα και προγεστερόνη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, φάνηκε ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού ή πνευμονικής εμβολής.

Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D

Οι γυναίκες στη νέα μελέτη λάμβαναν 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα και 400 IU/ημέρα βιταμίνης D καθημερινά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για τα κατάγματα ισχίου και είδαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν απέτρεψε αυτού του είδους τραυματισμούς σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Δίαιτα χαμηλών λιπαρών και πρόληψη του καρκίνου

Οι συμμετέχουσες σε αυτή τη νέα μελέτη ακολούθησαν μια δίαιτα που μείωσε την πρόσληψη λίπους κατά περίπου 20%. Αύξησαν επίσης την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα) και την κατανάλωση δημητριακών σε τουλάχιστον έξι μερίδες ημερησίως.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου σε αυτές τις γυναίκες και είδαν ότι η δίαιτα χαμηλών λιπαρών δεν μείωσε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης κανενός από αυτούς τους καρκίνους. Ωστόσο, μια μακροχρόνια παρακολούθηση έδειξε ότι υπήρξε μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι δίαιτα χαμηλών λιπαρών είναι μια επιλογή για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται για μία σημαντική μελέτη, βασισμένη σε μεγάλο όγκο δεδομένων. Υπάρχουν όμως και περιορισμοί στη συγκεκριμένη μελέτη, όπως το γεγονός ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την πιο κοινή θεραπεία ορμονοθεραπείας, ενώ υπάρχουν επιπλέον σκευάσματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν διαφορετικά ή καλύτερα αποτελέσματα.

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2818206

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης