Κλείνει όπως φαίνεται το θέμα που προκάλεσε η αναφορά των δύο εισαγγελέων περί προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η διατύπωσή τους ήταν «κακή», σύμφωνα με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς ουδέποτε διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, την οποία άλλωστε δεν θα είχαν δικαίωμα να διενεργήσουν, καθώς η δικογραφία θα έπρεπε να διαβιβαστεί αμελητί στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός πως οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος κλήθηκαν από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσουν εξηγήσεις, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διατάχθηκε, μετά την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν διενήργησαν, αλλά ούτε μπορούσαν να διενεργήσουν, προκαταρκτική εξέταση», φέρονται να είπαν οι δύο εισαγγελείς αποδίδοντας την επίμαχη φράση περί προκαταρκτικής εξέτασης στην τήρηση από την πλευρά τους της διατύπωσης που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).

Έτσι, στο διαβιβαστικό έγγραφο προς την Βουλή αναφέρεται ότι «… από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης, υπουργών μελών της κυβέρνησης συγκεκριμένα των, Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2010 και επόμενα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Άρειο Πάγο ήταν έκδηλη η ενόχληση με την εν λόγω διατύπωση που χαρακτηρίζεται ως «κακή», καθώς θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση για την διενέργεια προκαταρκτική εξέταση, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού δεν πραγματοποιήθηκε.

Εξάλλου, τονίζεται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι εισαγγελείς, κ.λπ. να διενεργήσουν έρευνα, εφόσον διαπιστώσουν την εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Πρέπει στην περίπτωση αυτή να διαβιβάσουν τη δικογραφία αμέσως στη Βουλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης