Το νήμα της ενδυνάμωσης των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης που έτεινε με τη σημερινή του επίσκεψη στην Τρίπολη ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς βρήκε ένθερμους αποδέκτες. Στη χώρα που προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της πολιτικής σταθερότητας, η υποδοχή ήταν ιδιαίτερα θερμή και τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, τόσο με τον πρωθυπουργό της – αναγνωρισμένης από τους διεθνείς οργανισμούς- Kυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ Σαράτζ όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα ήταν σημαντικά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Είμαστε φίλοι της Λιβύης. Οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία και στοιχεία πολιτισμού, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, θα στηρίξουμε κάθε απόφαση που είναι προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανάπτυξης» διεμήνυσε ο κ. Κοτζιάς, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Λίβυο ομόλογό του που δόθηκε μπροστά σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλωσορίζουμε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, έναν φίλο της Λιβύης με τον οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνήσαμε για την μελλοντική μας συνεργασία. Ευχαριστούμε την Ελληνική Δημοκρατία για την στήριξη την οποία παρέχει στην Λιβύη και την στήριξη που μας παρέχει για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Σιάλα από την πλευρά του.

Πολλά και σε πολλούς τομείς, όπως είπαν, είναι τα θέματα συνεργασίας που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές: Ζητήματα πολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Με έμφαση στην εκπαίδευση της Λιβυκής ακτοφυλακής στην Ελλάδα, στην συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.

«Με τον κ. Σιάλα εξετάσαμε τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Λιβύη στην καλύτερη συνεννόησή της και στην πιο εντατική σχέση της με την ΕΕ. Συμφωνήσαμε για μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά στα δύο υπουργεία Εξωτερικών, κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές που θα έχει ο τουρισμός και η συνεργασία των δύο κρατών σε αυτόν τον τομέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης