Η διήμερη Σύνοδος κατά την οποία θα αποφασιστεί το μέλλον των νατοϊκών επιχειρήσεων στο Αιγαίο ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, οι υπουργοί θα λάβουν επίσης αποφάσεις σε σχέση με το αίτημα της ΕΕ για μια νέα επιχείρηση του NATO στη Μεσόγειο, τη λεγόμενη «Sea guardian», η οποία έχει στόχο την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «SOPHIA» που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μεσόγειο.

Oι σχέσεις με τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ θα ασκήσει σήμερα πιέσεις στους συμμάχους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο προετοιμάζεται για μία μακρόχρονη περίοδο έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον απόηχο της διέλευσης του ρωσικού αεροπλανοφόρου κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτών με προορισμό τη Συρία, σε μία επίδειξη δύναμης της Μόσχας, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεση των ηγετών των κρατών-μελών του περασμένου Ιουλίου, αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις δημοκρατίες της Βαλτικής, αλλά και στα ανατολικά της Πολωνίας, από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, ελπίζουν ότι η υλοποίηση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων θα καλύψει την οργάνωση τεσσάρων σχηματισμών μάχης 4.000 στρατιωτών, στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στο πλαίσιο της νατοϊκής αντίδρασης, που ενεργοποιήθηκε από τη ρωσική κατάκτηση της Κριμαίας το 2014.

Η Γαλλία, η Δανία, η Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες αναμένεται ότι θα συμμετέχουν στο σχηματισμό των τεσσάρων αμυντικών σχηματισμών, υπό τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τον Καναδά, προκειμένου οι στρατιωτικές δυνάμεις ν’ αναπτυχθούν στην Πολωνία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, αλλά και τη Λετονία.

Η οργάνωση των μάχιμων μονάδων περιλαμβάνει προσωπικό και θωρακισμένα οχήματα πεζικού, μέχρι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης