«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Μυτιλήνη «Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε επιβάτες στο ίδιο πλοίο,καθόμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού και οφείλουμε να συνεργαστούμε για την πατρίδα μας» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου και πρόσθεσε: «Δεν ερχόμαστε μόνο για να βγάλουμε λόγους, ερχόμαστε για να ακούσουμε, θα έλεγα κυρίως για ν’ακούσουμε, ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις, ακόμη και διαμαρτυρίες».

«Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική σας, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι η κριτική μπορεί να είναι ακραία. Η κριτική, η διαφωνία και ο αντίλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας» είπε και παράλληλα σημείωσε: «Αν ήταν σήμερα εδώ εκπρόσωποι φορέων που αποφάσισαν να απέχουν θα τους ζητούσαμε να διατυπώσουν και λύσεις στα προβλήματα και ξέρω καλά ότι όσοι επέλεξαν την αποχή, λύσεις δεν έχουν να προτείνουν γι’αυτό διάλεξαν τον εύκολο δρόμο».

Απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός είπε: «Όταν όλοι στην Ευρώπη βλέπουν ότι ο λαός μας άντεξε, η οικονομία άντεξε, η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της, όταν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα» και αναρωτήθηκε: «Τι νόημα έχει να αναλώνουμε χρόνο σε άγονες αντιπαράθεσεις;».

«Αν η αντιπολίτευση θέλει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο ας το κάνει. Εμένα δεν με αφορά η μάχη των εντυπώσεων» τόνισε κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Βορείου Αιγαίου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και με αυτή θά έχουμε να αναμετρηθούμε όλοι στο τέλος της μέρας» είπε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου

Εστιάζοντας στην κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Θέλω να αποδεχθώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο, στη Χίο, την Σάμο είναι δύσκολη. Και ειδικότερα εδώ, στη Μόρια. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς για αυτό που συμβαίνει εδώ. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες και για τους πολίτες της Λέσβου. Οι κάτοικοι των νησιών έσωσαν, κυριολεκτικά το λέω αυτό, όχι την τιμή των Ελλήνων, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έχτιζαν φράχτες και έριχναν δακρυγόνα».

Φωτογραφία την οποία δημοσίευσε στο Twitter ο πρωθυπουργός

«Στο πλαίσιο όλων των δυσκολιών αναγνωρίζουμε φυσικά ότι και λάθη έχουν γίνει και ελλείψεις υπάρχουν. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις ελλείψεις και να προσφέρουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας» συμπλήρωσε.

Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα

«Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα εστιάζει σε έργα υποδομής, που έχουν σχέση με το προσφυγικό αλλά και παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών. Άμεσα θα θεσμοθετηθεί η παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο» είπε. 

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με πλήρη κατανόηση των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να δεχθούμε την δολοφονική συμπεριφορά κατά προσφύγων, όπως αυτό την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της Λέσβου» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. 

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

-Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

-Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

-Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

«Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας», είπε ο πρωθυπουργός .

Ακόμα, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

-Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

-Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημείωσε.

Αυτοδιοίκηση

Σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.

Οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας.

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.

«Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν πολύ ψηλά κάποιοι παππούδες και γιαγιάδες σημερινών κατοίκων της Λέσβου που έφθασαν εδώ από το Αϊβαλί, κυνηγημένοι. Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν εδώ άνδρες και γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό. Δεν θα ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου στη Μυτιλήνη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί. Αλλά και δεν θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός. 

Μιλώντας για τη φορολογική πολιτική δήλωσε «δεν την εμπνευστήκαμε εμείς. Βρήκαμε δεσμεύσεις. Κάποιοι, στο κρίσιμο δημοψήφισμα του 15 έλεγαν ”ναι” και πάλι ”ναι” σε αυτές τις δεσμεύσεις».

«Ο πρωτογενής τομέας του Βορείου Αιγαίου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Το συνολικό ποσόν των χρηματοδοτήσεων φτάνει τα 144,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ρυθμίσεις όμως, έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της νησιωτικότητας» διευκρίνισε. 

Φωτογραφία την οποία δημοσίευσε στο Twitter ο πρωθυπουργός

«Θα εξεταστεί και η ένταξη των καυσίμων στο μεταφορικό ισοδύναμο»

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Όπως τόνισε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

Φωτογραφία την οποία δημοσίευσε στο Twitter ο πρωθυπουργός

Για τον τουρισμό

«Είναι γεγονός ότι η προβολή του προσφυγικού από ελληνικά ξένα ΜΜΕ είχε στιγμιαία επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά αυτή η εξέλιξη έχει πλήρως ανατραπεί. Το 2017 η Σάμος και η Χίος είχαν ρεκόρ αφίξεων από ποτέ άλλοτε» είπε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως οι ενδείξεις από τις κρατήσεις λένε ότι και φέτος θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά στον τουρισμό.

«Το 2017 επισκέφθηκαν το Β. Αιγαίο 365.000 επισκέπτες – αύξηση 13% σε σχέση με το 2016. Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 30% και οι εισπράξεις κατά 29%. Στα 4 διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας εγκαινιάστηκαν πέρυσι 16 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με την Ευρώπη» ανέφερε.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή. Έργα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, πραγματοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια. Ειδική φροντίδα έχει ληφθεί για την αποκατάσταση των μνημείων της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό του 2017» επεσήμανε μιλώντας στο συνέδριο ο πρωθυπουργός. 

Για την υγεία 

«Δεν είναι κρατισμός, να μπορεί ο πολίτης στη Λήμνο, στον Αη Στράτη, στη Λέσβο νάχει πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι μια μάχη και με συμφέροντα που έχουν επενδύσει στο χώρο της υγείας» εξήγησε και πρόσθεσε: «Στον τομέα της υγείας, βρισκόμαστε σε διαρκή προσπάθεια επέκτασης & εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού στα νοσοκομεία και κάλυψης των μεγάλων αναγκών σε προσωπικό. Στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Β. Αιγαίο 2072020, έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Ικαρίας, Λήμνου και Σάμου».

Φωτογραφία την οποία δημοσίευσε στο Twitter ο πρωθυπουργός

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κρίσιμο δεν είναι αυτά που εξαγγέλθηκαν σήμερα και στα 13 προηγούμενα συνέδρια, αλλά πόσα από αυτά «θα τα έχουμε υλοποιήσει» μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως είπε, αυτός είναι ο λόγος που «έχουμε συστήσει μία ειδική ομάδα παρακολούθησης για την υλοποίηση των δράσεων που εξαγγείλαμε», σημειώνοντας παράλληλα, ότι σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγγελθέντων έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Τόνισε ότι οι ρυθμοί στα υπουργεία πρέπει να ανέβουν, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν θα γίνει χωρίς την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο για το βόρειο Αιγαίο, θα επαναληφθεί σύντομα στην Αθήνα, όπως και επίσκεψη του ιδίου στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης