Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθούν να κινούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, με την αισιοδοξία, από ώρα σε ώρα, να διαδέχεται τον προβληματισμό και αντίστροφα, τη στιγμή που οι πολίτες αγωνιούν για τον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως άλλωστε αποκάλυψε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, «η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο δύσκολο, στο πιο επισφαλές σημείο της», κάνοντας λόγο για παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που «φθάνουν στο σημείο να μας λένε να πάρουμε τους υπάρχοντες μισθούς που είναι πάνω από τα 700 ευρώ και να τους κατεβάσουμε όλους στα 700».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με την οικονομία να εισέρχεται εκ νέου σε καθεστώς ύφεσης και τα δημόσια ταμεία να «στεγνώνουν» από ρευστό, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ένα ακόμη βήμα προσέγγισης προς τους εταίρους, για να «ξεκλειδώσει» μέρος της δόσης. Παράλληλα, κύκλοι του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι «σύντομα ενδέχεται να αναπτυχθεί νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να πεισθούν οι εταίροι για τις προθέσεις μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τραπέζι τα πρώτα μέτρα

Όπως διαρρέεται, η πρώτη δέσμη μέτρων, μέσω της οποίας επιχειρείται να περιοριστεί στο ελάχιστο η υιοθέτηση υφεσιακών πολιτικών περιλαμβάνει:

– αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά

– κίνητρα για δήλωση καταθέσεων εξωτερικού με την πληρωμή εφάπαξ φόρου 10-15%

– λοταρία αποδείξεων (κληρώσεις με πλούσια δώρα)

– νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

– τέλος διανυκτέρευσης σε πολυτελή ξενοδοχεία (3% – 5% ανά διανυκτέρευση σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω)

– αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης

– ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

– 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ – νυχτερινά κέντρα – πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο.

– φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμήματα και έργα τέχνης

«Λευκός καπνός» για ιδιωτικοποιήσεις

Για την κυβέρνηση αποτελεί -πλέον- κοινό μυστικό ότι η επίτευξη συμφωνίας απαιτεί υπαναχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» και στο Μαξίμου θεωρούν αναπόφευκτη την αποδοχή της συνέχισης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, εξετάζεται η εξεύρεση μιας μέσης λύσης, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εσωκομματικών αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα, προωθείται η παραχώρηση του 51% του ΟΛΠ, ενώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το δημόσιο ένα ποσοστό κοντά στο 30%.

«Η σειρά των εταίρων»

Ο «πυρετός» συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, μαρτυρά την αγωνία της κυβέρνησης για άμεση επίτευξη συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προσέγγισης, υπογραμμίζοντας ότι είναι η σειρά των εταίρων να δείξουν ανάλογη βούληση.

«Τώρα είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της 4ωρης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το απόγευμα της Τρίτης, υπογραμμίζοντας ότι -εν τέλει- η λύση θα δοθεί δια μέσου της πολιτικής οδού.

Ωστόσο, οι αντιφατικότητα των τοποθετήσεων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων κάθε άλλο παρά φως ρίχνουν σχετικά με την πορεία των συνομιλιών.

«Όλα είναι ανοιχτά. Το εάν θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση ή συμφωνία, θα φανεί στο παραπέντε», σημείωσε χαρακτηριστικά Έλληνας υπουργός, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης