Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με φρενήρεις ρυθμούς κινείται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να γεφυρώσει το «χάσμα» -σύμφωνα με τη διατύπωση του τελευταίου Eurogroup- με τους δανειστές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «οδηγούμαστε σε συμφωνία με πολιτικούς όρους και αμοιβαίες υποχωρήσεις», ενώ σε σημερινή αποστροφή του λόγου του εξέφρασε την αμφιβολία του αν «θα είμαστε κυβέρνηση τον Γενάρη».

Διαψεύδονται τα περί διαγγέλματος του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό, καθώς ο Αλέξης Τρίπρας προσανατολίζεται να μιλήσει στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσηςΤο απόγευμα συνεδριάζει για δεύτερη φορά σ’ ένα 24ωρο το κυβερνητικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να τεθούν θέματα ιδιωτικοποιήσεων (κυρίως του ΟΛΠ) αλλά και φορολογικής πολιτικής. Ανάμεσα στα μέτρα που τίθενται επί τάπητος και περιλαμβάνονται στο φορο-πακέτο είναι η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ που θα πραγματοποιούνται στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου και η θέσπιση κλήρωσης τυχερών αποδείξεων ως κίνητρο για τους φορολογουμένους.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, αν και μέχρι στιγμής το Μαξίμου διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους πολίτες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, εξηγώντας τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίτευξης συμβιβασμού.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι τα χρήματα του κράτους επαρκούν μόλις για τρεις εβδομάδες, όπως παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου. Στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο ελήφθη η απόφαση το θέμα του δημοψηφίσματος (και φυσικά των εκλογών) να μπει στο «συρτάρι», καθώς δεν υπάρχει αυτή η «πολυτέλεια» και στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να υπάρξει μια νέα, παράλληλη, ομάδα «άμεσης δράσης» πάνω από το Brussels Group, προκειμένου να λαμβάνει άμεσα αποφάσεις.

Σημειώνεται πως οι δανειστές, όπως αποκάλυψε το Bloomberg, ζητούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3 δις ευρώ έως το τέλος της χρονιάς, καθώς υπολογίζουν ότι ο ελάχιστος δημοσιονομικός στόχος που αποδέχονται οι πιστωτές είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ.

Σκεπτικισμός για τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα οποία δείχνουν ύφεση 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2015. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν ανάγλυφα το κλίμα αβεβαιότητας λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τι ζητούν οι δανειστές

Ιδιαίτερες προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση στις βασικές διαφορές με τους εταίρους.

– Από το Μαξίμου διοχετεύουν ότι το ΔΝΤ κατέθεσε αρχικά μια «εξωφρενική πρόταση» για ενιαίο ΦΠΑ 23%, η οποία και απερρίφθη. Οι δανειστές επανήλθαν με δεύτερη πρόταση για ενιαίο ΦΠΑ 20% που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και πλέον συζητείται το σενάριο για δύο συντελεστές: έναν 8%-10% για βασικά είδη διατροφής και έναν ενιαίο 16% για όλα τα υπόλοιπα.

– Διαφορά υπάρχει και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι πιστωτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει εφέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, ενώ η Αθήνα υπολογίζει πλεόνασμα 1,5%.

– Ως προς τα εργασιακά, οι εταίροι δεν έχουν αντίρρηση στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, όπως ζητεί η κυβέρνηση, αρκεί να ενσωματωθούν στη σχετική νομοθεσία οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Ωστόσο, διαφωνούν στον χρόνο: η κυβέρνηση ζητεί να νομοθετήσει άμεσα και οι εταίροι το παραπέμπουν για το 2016.

– Το ασφαλιστικό παραμένει «αγκάθι», με την κυβέρνηση να επιμένει να μιλά για «κόκκινες γραμμές», ενώ οι πιστωτές θέλουν άμεση αλλαγή του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης και ορίων ηλικίας, χωρίς μεταβατικό διάστημα. Παράλληλα, επιμένουν για περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Η Αθήνα, πάντως, σκέπτεται να αποδεχτεί τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά όχι επί του παρόντος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης