Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 17.00 η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, των συνεργατών του πρωθυπουργού με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, με αντικείμενο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στη σύσκεψη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους πολίτες.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προτάσεις, που υπεβλήθησαν εκ μέρους του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ και, όπως δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης, το φορολογικό θα συζητηθεί αύριο εκ νέου σε νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα.

Αύριο, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ και στις 13:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της σημερινής σύσκεψης ήταν να βρεθούν ισοδύναμα φορολογικά μέτρα που θα αντικαταστήσουν το αφορολόγητο για τα παιδιά και τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 45% από εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς εταίρους και από μαζικούς φορείς. Έως το τέλος της εβδομάδας καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αλλαγές και οι κυβερνητικοί εταίροι, ενώ σχεδόν προεξοφλείται ότι για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Στόχος είναι η αναπροσαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου. Αποσύρεται η πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ και επανέρχεται η αρχική κλίμακα του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία είναι πιθανό να υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις. Πληροφορίες φέρουν τον Πρωθυπουργό να έχει δεχθεί εισηγήσεις η ανώτατη κλίμακα του 45% να ισχύσει για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ επίπεδο προστασίας της μεσαίας τάξης.

Το πλέον πιθανό είναι ότι στο νέο φορολογικό θα προτείνεται νεά κλίμακα ως εξής:

Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις συντελεστές:

Τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ θα φορολογούνται με 21%,
Τα εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ θα φορολογούνται με 36%,
Τα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ θα φορολογούνται με 45%.

Θεσπίζεται «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση συλλογής αποδείξεων.

Για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ, η εν λόγω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι, φυσικά, να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Επίσης, θα καταργηθούν και οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχονται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

Στόχος των νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων είναι η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, ποσό που κατά κύριο λόγο θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πλην των ιατρικών εξόδων.

Για τα ιατρικά έξοδα, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο εισοδήματος οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις μόνο όμως κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Πάντως, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή λόγω διαζυγίου.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης