Αποδέκτης ομοβροντίας πυρών εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών έγινε την Τετάρτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική (2014-15) που απέστειλε προς τη Βουλή, σύμφωνα με την οποία είναι ορατό το σενάριο χρεοκοπίας σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωντσαντοπούλου, η οποία επέστρεψε ως «απαράδεκτο» το έγγραφο της έκθεσης της ΤτΕ, επειδή αυτό εστάλη σε… ηλεκτρονική μορφή, ενώ παράλληλα, έκανε λόγο για «αντιθεσμική συμπεριφορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε η Ραχήλ Μακρή, που αποκάλυψε την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση εναντίον του κ. Στουρνάρα, το πρωί της Πέμπτης, κατηγορώντας τον ότι προωθεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ και ότι με δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Με κείμενό της, η κα Μακρή υπενθυμίζει στον Διοικητή της ΤτΕ ότι «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν» και ζητεί από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βέλη του προς τον Γιάννη Στουρνάρα έστρεψε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος, σύμφωνα με τιτίβισμα του δημοσιογράφου του Channel 4, Ρaul Mason, κάλεσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών «να παραμείνει αφοσιωμένος στις αρμοδιότητές του και να επιδείξει ουδετερότητα.

Τελευταίος, αλλά… όχι έσχατος ο Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο του κ. Στουρνάρα, το βράδυ της Τετάρτης.

«Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών.

Εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές: οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν την απλή αυτή αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από το Παρίσι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «υπέρβαση των ορίων της θεσμικής του ιδιότητας του κ. Στουρνάρα».

«Ο Διοικητής της ΤτΕ συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», σχολίασε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης