Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) μέσω της ετήσιας έκθεσής της για τη Νομισματική Πολιτική (2014-15) που κατατίθεται στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ότι «η χρεοκοπία εντός ευρώ δεν υπάρχει» και πως η ύπαρξη πιστωτικού γεγονότος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. Η έκθεση περιλαμβάνει την επισκόπηση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία αλλά και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και τις περαιτέρω προοπτικές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στην πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2015. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο είχε προβλέψει θετικό ρυθμό μεγέθυνσης για το 2015 και επιτάχυνσή του το 2016.

Περί ρευστότητας

Εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων του Μάριο Ντράγκι, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ -η οποία αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό «αιμοδότη» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος- θα συνεχίσει να προσφέρει ρευστότητα (έστω και με το σταγονόμετρο) στην Αθήνα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος ενός Grexit είναι αυξημένος, ωστόσο τα επακόλουθα ενός ατυχήματος και κυρίως το γεγονός ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητα νερά» δείχνει να αποθαρρύνει αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους από το να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους, θέτοντας ουσιαστικά τελεσίγραφα στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:
Financial Times: Ο Τσίπρας, η ευρωπαϊκή σταθερότητα και το… Jenga!, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015, 09:44

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης