O αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, μολονότι υπερασπίστηκε το θετικό πρόσημο που προκύπτει από τα στοιχεία για την υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, σημείωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίτευξη των στόχων.

«Η 9η έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση επιβεβαιώνει ότι οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί στις 1.000 ανά μήνα. Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 είχαν επανεγκατασταθεί 11.966 άτομα (8.766 από την Ελλάδα). Ενώ τα εν λόγω αριθμητικά στοιχεία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μία θετική τάση, υπολείπονται ακόμη των στόχων που τέθηκαν από την Επιτροπή στην 8η έκθεση», αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Αβραμόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνει πως «οι στόχοι που τέθηκαν για την Ελλάδα έτυχαν ευρύτερης υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, αλλά για να ενισχυθεί η θετική τάση “χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών μετεγκατάστασης, ώστε να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου».

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) να διασφαλίσει ότι η δύναμη επέμβασης για το άσυλο θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ότι τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν τους απαιτούμενους εμπειρογνώμονες. Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παρέχει η EASO την αναγκαία κατάρτιση και να κινητοποιήσει επιπλέον εμπειρογνώμονες ή υπηρεσίες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την EASO καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Σχολιάζοντας την απάντηση, το γραφείο του κ. Παπαδημούλη σημειώνει ότι μέσω του κ. Αβραμόπουλου η Κομισιόν «πετάει το μπαλάκι» στα κράτη-μέλη για την ευθύνη που εκείνα φέρουν σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής νέων προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ορίζει την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από τις χώρες υποδοχείς προς την ΕΕ, μέχρι το 2017.

Παράλληλα, επισήμανε τη διαπίστωση του ότι «δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος τον Ιούλιο του 2016, οι ρυθμοί μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η αποστολή ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παραμένουν απογοητευτικοί».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης